Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Romina Lischka en de muzikale pompoenentuin

Romina Lischka en de muzikale pompoenentuinBlijf verwonderd!

Het heeft iets van een sprookje, maar de nieuwe plaat van gambist Romina Lischka is gebaseerd op een pompoenentuin uit de zeventiende eeuw waar muzikanten en dichters samenkwamen. Minder sprookjesachtig is dat die creatieve opflakkering zich afspeelde op de achtergrond van de Dertigjarige Oorlog. Romina vertelt het hele verhaal in Music Matters op maandag 26 april.
© Yves Gervais voor Outhere Music

Voor de hoes ging Romina Lischka zelf aan de slag, met pompoen, mes en zwarte viltstift

Tijdens de Dertigjarige Oorlog bewaarde de Oost-Pruisische universiteitsstad Königsberg een zeldzame vrede door haar geografische ligging dicht bij de Oostzeekust. Velen zochten er beschutting voor de oorlog, ook dichters en muzikanten.

Componist en dichter Heinrich Albert, een leerling van Schütz, werd in 1630 organist in Königsberg en creëerde in een hut vlak bij zijn pompoentuin een trefplaats voor componisten, dichters en muzikanten. In de ‘pompoenhut’ van Albert hielden artiesten van over heel Europa een salon om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Toen de stad in 1641 de tuin van Albert onteigende om er nieuwe woningen neer te zetten, kwam een einde aan deze muzikaal-literaire samenkomsten.

Sopraan Dorothee Mields en het Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka laten ons met deze gloednieuwe cd (uitgegeven bij Ramée) het barokke Königsberg herleven, met vooral liederen van Heinrich Albert zelf. Deze liederen geven een mooi beeld van het politieke en artistieke leven in Königsberg, want Albert schreef ze voor de meest uiteenlopende gelegenheden (huwelijken, begrafenissen, verjaardagen, bezoeken van belangrijke personen aan Königsberg en andere officiële gelegenheden).

Naast muziek van Heinrich Albert klinkt ook werk van tijdgenoten van hem, zoals Heinrich Schütz, de leermeester van Albert, van Johann Hildebrand, Andreas Hammerschmidt, Samuel Scheidt, Johann Hermann Schein, Johann Bach en Johann Rist.

Meer info, vindt u op de website van Outhere Music.

26/04/2021 Romina Lischka over de cd Heinrich Albert's Pumpkin Hut
© VRT/Klara
Olav Grondelaers en Romina Lischka

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.