Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rossini's Il Barbiere di Siviglia ging in première op 20 februari, 206 jaar geleden in 1816, in Rome

Rossini's Il Barbiere di Siviglia ging in première op 20 februari, 206 jaar geleden in 1816, in RomeKlassieke muziek

De prima donna in deze opera is een mezzosopraan in de rol van Rosina, een pittig personage. Rossini versterkte met zijn muziek haar uitstraling van een sterke vrouw met een niet te stuiten vrijheidsdrang. De beroemde Franse Schrijver Stendhal die een biografie schreef over Rossini en vele premières meemaakte van diens opera’s, vond die karaktertekening maar niks…
Il Barbiere di Siviglia

Il Barbiere di Siviglia

Dit schrijft hij in La Vie de Rossini: De Romeinen zeiden dat Rossini een “virago”, een manwijf, had gemaakt van een “ingénue”. Er is zoveel zelfverzekerdheid in de cavatina van Rosina, en zo weinig liefde! Ik kon me -zelfs in Rome!- niet inbeelden dat de liefde van een jong meisje, in die mate verstoken kon zijn van enige melancholie, fijnzinnigheid en schroom. Dit gebrek aan delicatesse in de muziek van Rossini valt als volgt te verklaren: Rossini had in Rome meerdere avontuurtjes. Ik vrees dat zijn successen bij belangrijke Romeinse dames hem wat ongevoelig hebben gemaakt voor de echte vrouwelijke charme. In de “Barbiere” wordt hij elegant en gesofistikeerd op momenten dat hij teder zou moeten zijn. Ik verdenk Rossini ervan dat hij een beetje ongelovig is geworden in de liefde. Dat is een stap vooruit in de levenswijsheid van een vierentwintigjarige: Des te beter voor zijn gemoedsrust maar “tant pis” voor zijn talent!

Fidelio zondag 20 februari van 15 tot 18h.

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.