Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt Beethovens Negende Symfonie in huiskamers

Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt Beethovens Negende Symfonie in huiskamersKlassieke muziek

Door de uitbraak van het coronavirus heeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn tournee door Amerika moeten uitstellen. Om toch door middel van muziek mensen samen te brengen speelden de orkestleden vanuit hun huiskamers Beethovens 'Ode an die Freude', en dat initiatief bleef niet onopgemerkt.
©VRT rr

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Door de coronapandemie hebben veel orkesten hun concerten moeten afzeggen of uitstellen. Daardoor lopen zij niet alleen inkomsten mis maar zijn er ook minder momenten waarop mensen bij elkaar kunnen komen om samen van muziek te genieten.

Daarom besloot het Rotterdams Philharmonisch Orkest de handen ineen te slaan met een Nederlandse mantelzorgorganisatie. Speciaal voor eenzame ouderen namen orkestleden 'Ode an die Freude' uit Beethovens Negende Symfonie op. Vanuit hun huiskamers speelden zeventien musici hun partij in, dat vervolgens tot één video werd samengevoegd.

En die video ging de hele wereld over. Zo besteedden BBC World News en Oprah Winfrey aandacht aan dit initiatief en volgden orkestleden uit onder andere Canada en Israël het voorbeeld van hun Rotterdamse collega's.

Aan de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad laat contrabassist Arjen Leendert weten: "Alle Menschen werden Brüder is een stuk dat staat voor verbinding, verbroedering en saamhorigheid. Het werd ooit zelfs gebruikt als basis voor een Europees volkslied. Dit is voor mij echt waar we nu op moeten focussen met elkaar.”

Alle informatie over dit initiatief vindt u op de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.