Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Roy Hargrove & Mulgrew Miller - In Harmony

Roy Hargrove & Mulgrew Miller - In HarmonyBlijf verwonderd!, CD

Roy Hargrove & Mulgrew Miller - In Harmony

Roy Hargrove & Mulgrew Miller - In Harmony

Wie?

Een live-plaat van de Amerikaanse trompettist Roy Hargrove in duo met pianist Mulgrew Miller. Generatiegenoten en beide veel te vroeg overleden in 2013. Stertrompettist Roy Hargrove stond graag in de spotlights, steeds strak in een modieus maatpak. Deze fierheid en zijn artistieke zelfbewustzijn had hij gemeen met de jonge Louis Armstrong. Hun geste en coolness zijn erg vergelijkbaar. Roy werd op handen gedragen door het publiek, een echt podiumbeest. Dit alles staat in schril contrast met zijn turbulente levensstijl maar hij blijft een rasmuzikant die in de jaren negentig in één adem genoemd werd met Wynton Marsalis, Nicholas Payton en Terence Blanchard.

Pianist Mulgrew Miller daarentegen was timide. Als jazzmuzikant vermeed hij net de schijnwerpers, of die konden hem moeilijk vinden. Hij koesterde zijn plek als sideman maar wanneer hij soleerde, verbaasde hij steevast. In zijn solo's klinkt steeds zijn liefde voor klassieke piano in combinatie met de harmonieën en klankkleur van swingende jazz. Muzikaal van een grootsheid die hij privé vermeed. Breng deze heren samen op een podium en je krijgt pure magie: het dionysische en het apollinische in perfecte harmonie.

Wat?

IN HARMONY bundelt opnames van live concerten uit 2006-7 en is uitgegeven bij Resonance Records. Dit label heeft een patent op het uitbrengen van memorabele jazzmomenten, denk maar aan Sonny Rollins in Holland of Charles Lloyds Manhattan Stories. Altijd prachtig vormgegeven met sublieme archieffoto's en voorzien van een mooi essay. Een hebbeding dus. En dat is nu ook het geval. Roy Hargrove & Mulgrew Miller putten uit het grote jazzrepertoire en muzikaal overtreffen ze zichzelf. Daarnaast krijg je als luisteraar echt het gevoel aanwezig te zijn bij dit live-gebeuren, je gaat nog steeds op het puntje van stoel zitten.

Waarom?

Drive, alertheid, eigenzinnigheid, puur vakmanschap en hun overtuigingskracht karakteriseren hen zonder overdrijven. Het zit allemaal in dit kleine cd-doosje of de digitale download. Het zijn opnames recht uit het hart en steengoed.

joris preckler

Praktisch?

Album: Roy Hargrove and Mulgrew Miller. In Harmony [CD]

Label: Resonance Records