Rubens - De podcast - download de hele reeks!Kunst & Cultuur

Een zelfportret van Rubens, te bewonderen in het Rubenshuis in Antwerpen.
In aflevering 4 vragen we ons af hoe Rubens was als familieman, als man en vader? Hoe verliep het huishouden in het stadspaleis aan de Wapper in Antwerpen?
En het atelier van Rubens staat centraal in aflevering 5. Hoe zag dat atelier er uit? Wie waren zijn medewerkers en hoe verliep de samenwerking? En de afleveringen 6 en 7 gaan respectievelijk over de contrareformatie en de interesse van Rubens voor boeken. In de voorlaatste aflevering hebben we over zijn rol als diplomaat. En in de laatste aflevering gaat het ook ook de laatste jaren van Rubens.
Sara Debroey neemt u mee terug in de tijd in deze podcast over het leven van Rubens.
Deze podcast is beschikbaar via Apple Podcasts, Itunes, Google Podcasts en RSS. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.
Of u kan de beschikbare afleveringen ook via de audiospelers onderaan dit artikel beluisteren of downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.
Beeldmateriaal bij aflevering 1
Over Rubens zijn vroege werk, voor zijn vertrek naar Italië in 1600, is heel weinig bekend.
Dit paneel met de zondeval van het eerste mensenpaar Adam en Eva is een van de zeldzame bewaard schilderijen uit die vroege periode. Het is geschilderd in een stijl die nog sterk aanleunt bij de stijl van zijn laatste leermeester Otto van Veen (1557-1629). Ook het kleurgebruik met voornamelijk koele tinten van groen en blauw doet aan Van Veen denken.
Rubens schildert de figuren en het landschap hier nog vrij statisch en precies. Na zijn verblijf in Italië wordt zijn schilderstijl steeds losser en zijn kleurgebruik expressiever.
(bron: rubenshuis.be)

Maria Pypelinckx (Kuringen, 1538 – Antwerpen, 19 oktober 1608) was de echtgenote van Jan Rubens en moeder van schilder Peter Paul Rubens. Vermoedelijk wordt zij hieronder afgebeeld.

Beeldmateriaal bij aflevering 2
Tuinportiek van het Rubenshuis

Beeldmateriaal bij aflevering 3
De kunstkamer van Cornelis van der Geest, 1628

Beeldmateriaal bij aflevering 7
Portret van Justus Lipsius
