Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rubenshuis wint prestigieuze erfgoedprijs

Rubenshuis wint prestigieuze erfgoedprijsBlijf verwonderd!

Met de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’ wint het Rubenshuis één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld voor de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen. De jury prijst naast de restauratie ook het ontwerp en de plaatsing van de glazen luifel.
© Ans Brys

Portiek Rubenshuis

Het Rubenshuis wint in de meest begeerde categorie "Instandhouding" voor het portiek en het tuinpaviljoen. Dit zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens. Daarnaast laten de portiek en het tuinpaviljoen zien hoe de meester werkte als architect. Het afgelopen jaar zijn deze 400 jaar oude elementen opnieuw in ere hersteld.

De jury prijst de “minimale conservatie, door zowel jonge als ervaren conservators, om de iconische maar kwetsbare, gebeeldhouwde portiek te behoeden en dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat in eerste instantie uitgevoerd werd om de meest geschikte conservatiemethoden te bepalen en dat tijdens uitvoering de oorspronkelijke kleuren van het paviljoen aan het licht gebracht heeft. De glazen luifel is ontworpen met veel gevoel en respect voor de portiek met het beeldhouwwerk dat ook voorkomt in de schilderijen van Rubens, een kunstenaar met Europese en zelfs wereldbetekenis.”

In totaal ontvangen 21 laureaten uit 15 Europese landen in 6 verschillende categorieën één van de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Award 2020’. De gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen wint in de meest gegeerde categorie samen met andere laureaten zoals het Museum van Schone Kunsten in Boedapest (Hongarije) en de Basiliek van Santa Maria di Collemaggio in L’Aquila (Italië). De laureaten werden eerder geselecteerd door onafhankelijke jury’s met erfgoedexperten uit heel Europa.

Het Rubenshuis is ook in de race voor de publieksprijs. Stemmen kan via de website.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.