Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Saint-Saëns - Mélodies avec orchestre - Yann Beuron - Tassis Christoyannis

Saint-Saëns - Mélodies avec orchestre - Yann Beuron - Tassis ChristoyannisKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Yann Beuron, tenor; Tassis Christoyannis, bariton; Orchestra della Svizzera Italiana o.l.v. Markus Poschner. Label: Alpha 273.
Hoes van de cd Mélodies avec orchestre van Camille Saint-Saëns

Mélodies avec orchestre van Camille Saint-Saëns

Programma: Camille Saint-Saëns: 19 Orkestliederen.

Wat een ontdekking is deze cd waarop 19 orkestliederen van Saint-Saëns in wereldpremière zijn opgenomen. Iedereen kent het Carnaval des Animaux, de Danse Macabre of Samson et Dalila, maar deze liederen met orkest zijn pas recent onder de aandacht gebracht en uitgegeven door het Palazzetto Bru Zane in Venetië, een centrum voor Franse muziek uit de romantiek.

Saint-Saëns schreef liederen zijn hele leven lang en hij begon daar al mee op zijn dertiende met l’enlèvement op tekst van Victor Hugo. Hij wilde de zangers vooral een ander repertoire aanbieden dan de eeuwige operafragmenten in de concertzalen. Hij had een voorkeur voor de gedichten van Hugo maar ook andere mindere goden zoals Théodore de Banville en zichzelf - les cloches de la mer - zette hij op muziek.

Deze orkestliederen konden geen betere pleitbezorgers krijgen dan deze twee zangers: de Franse tenor Yann Beuron en de Griekse bariton Tassis Christoyannis, gevestigde namen in de operawereld en het liedrepertoire. Het is een feest om hun tekstzegging met een feilloze articulatie en subtiele stemkleuringen te horen. In elk lied wordt a.h.w. een andere wereld opgeroepen. Ook de nuances van het zeer dienende Orchestra della Svizzera Italiana o.l.v. Markus Poschner en de heldere opnamekwaliteit helpen mee om dit buitengewone resultaat te bereiken.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel