Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Salisbury Poisonings: Als je buurman een dubbelspion blijkt te zijn

The Salisbury Poisonings: Als je buurman een dubbelspion blijkt te zijnBlijf verwonderd!

Deze week lanceert BBC First de miniserie 'The Salisbury Poisonings', over het kleine stadje Salisbury in Zuid-Engeland, waar in 2018 de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vergiftigd. Deze fictiereeks is geen spionagethriller, maar kijkt naar de gevolgen van deze aanslag voor het stadje en haar bewoners. Lieven Trio bekeek de hele reeks al en bracht verslag uit in Espresso.
Affiche van 'The Salisbury Poisonings'

The Salisbury Poisonings focust op de gevolgen van de gifaanslag voor het stadje Salisbury en haar bewoners

Sergej Skripal werkte lange tijd voor de Russische inlichtingendienst, maar was tegelijk ook actief voor Britse geheime dienst MI6. Toen dat aan het licht kwam, werd hij veroordeeld en zat hij enkele jaren in de gevangenis in Rusland. In 2010 werd hij in het kader van een spionnenruil vrijgelaten en verhuisde hij naar Engeland, waar hij Brits staatburger werd. Daar was hij blijkbaar niet van plan om van zijn pensioen te gaan genieten, hij bleef actief voor verschillende westerse inlichtingendiensten. Daarvoor moest hij in 2018 de prijs betalen: hij werd samen met zijn dochter Joelia, die op bezoek was uit Moskou, vergiftigd met het zeer gevaarlijke zenuwgif novitsjok. Dat bleek achteraf in de Sovjet-Unie ontwikkeld, dus wees de aanslag duidelijk in de richting van Rusland.

In deze 4-delige TV-reeks wordt echter niet gefocust op dit spionageverhaal, wel op de impact van deze aanslag voor Salisbury, haar bestuurders en bewoners. Want novitsjok is een extreem gevaarlijke stof, die veel schade kan aanrichten als ze verspreid wordt. Zo werd ook de politie-inspecteur die de crime scene kwam onderzoeken heel erg ziek. Dit zorgde voor paniek, aangezien de oorzaak van de vergifitiging aanvankelijk niet gevonden was. Daarop beslisten experten om grote delen van de stad in lockdown te plaatsen en werd het leven in het stadje behoorlijk door mekaar geschud.

Politie, politiek en experten die plots radicale en onpopulaire maatregelen moeten nemen in de strijd tegen een onzichtbare vijand, dat klinkt in deze tijd plots akelig vertrouwd. Maar toen de serie gemaakt werd, was er nog geen sprake van de huidige coronacrisis.

Deze serie over dit kleine stadje lijkt soms wel een parabel voor de coronacrisis die we nu wereldwijd meemaken.
Lieven Trio

De serie toont ook hoe zo’n crisis het leven van experten en beleidsmakers helemaal op zijn kop kan zetten. Zo is er het personage van Tracy Daszkiewicz: zij was verantwoordelijk voor de volksgezondheid in die regio en wordt volledig door haar job opgeslorpt, waardoor ze haar familie bijna niet meer ziet. Dit weerspiegelt waarschijnlijk vrij goed hoe Marc Van Ranst en zijn collega’s het afgelopen jaar hebben beleefd.

Lieven Trio vond deze serie in de eerste plaats leerrijk: "Het nieuws van deze vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal was destijds natuurlijk wel tot bij ons geraakt, maar de manier waarop het dat stadje en zijn bewoners dooreen heeft geschud, dat was nieuw voor mij."

The Salisbury Poisonings is vanaf woensdag 17 februari om 22u te zien op BBC First.

Lieven Trio over 'The Salisbury Poisonings'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.