Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Salonmuziek uit de Belle Epoque, voorgeproefd door Marcel Proust

Salonmuziek uit de Belle Epoque, voorgeproefd door Marcel Proust Klassieke muziek, CD

Music from Proust's Salons

Wie?

De Britse cellist Steven Isserlis (62) heeft exceptionele gaven op technisch en muzikaal vlak die nog versterkt worden door zijn immense repertoirekennis en zijn onblusbaar enthousiasme. Hij speelt zowel barok en klassiek op darmsnaren als hedendaagse muziek op moderne cello. Noem hem gerust een 'complete artiest'. Isserlis zet zich ook actief in voor kinderen en jongeren, d.m.v. boeken, concerten en radiouitzendingen.

Connie Shih is Canadese. Op haar negende debuteerde ze al met orkest in het Pianoconcerto nr.1 van Felix Mendelssohn en in 1993 won ze in haar land de Prix Sylva Gelber voor beste klassieke artieste onder de 30. Ze speelt samen met wereldsterren (Simon Keenlyside, Joshua Bell, Maxim Vengerov, Tabea Zimmerman en Isabelle Faust) en heeft daarnaast een bloeiende solo-carriere. Met Steven Isserlis nam ze eerder al de cd The Cello in Wartime op.

Wat?

Heel intelligent opgebouwde cd met romantische kamermuziek voor cello en piano, zoals ze geklonken heeft in de diverse Parijse salons waar de beroemde Franse schrijver Marcel Proust over de vloer kwam. Op deze cd werk van zijn geliefde vriend Reynaldo Hahn, zijn idool Gabriël Fauré, een componist voor wie hij gemengde gevoelens had, Camille Saint-Saëns, en voorts werk van César Franck en twee van diens studenten: de melancholische liedcomponist Henri Duparc, en de extravagante dame Augusta Holmes. Van César Franck speelt Isserlis de Vioolsonate in een bewerking voor cello en piano van Jules Delsart.

Waarom?

Het plaatje klopt helemaal op papier, maar in de oren overtuigt hij pas hélemaal! Isserlis' cellospel is zoals altijd doorleefd. Hij weet de toehoorder vast te houden door verrassende speeltechnieken expressief en effectief dààr te gebruiken waar ze er écht toe doen. Blanke boogstreken, grommende bassen. lyrische uithalen, gekke pizzicati, dansante loopjes,.... Hij her-taalt, samen met de al even begeesterde Connie Shih werkelijk de muziek tot een nieuw fris verhaal, ook al is deze muziek soms héél bekend zoals de Elégie van Gabriel Fauré. Hoofdschotels zijn de Cellosonate nr 1 in c op.32 (1872) van Camille Saint-Saëns, en de (gearrangeerde) Vioolsonate (1886) van César Franck. Daartussen glinsteren enkele juwelen die ik nog niet kende en die je vanaf nu dus wel eens op Klara zult horen: de Variations chantantes sur un air ancien (1905) van Reynaldo Hahn, een haast spiritueel Lamento  (1867) van Henri Duparc (een van zijn weinig bewaarde werken) en een fantastisch mooi werk Récitatif et Chant , geplukt uit de cantate La Vision de la Reine (1895) van Augusta Holmes en bewerkt voor cello en piano door Isserlis himself. Toch weer een teken dat hij méé is met zijn tijd en de vrouw in de muziek vandaag een warm hart toedraagt. 

 - Greet Van 't veld -

 

Praktisch?

Uitvoerder: Steven Isserlis (cello), Connie Shih (piano)

Titel: Music from Proust's Salons

Label: Bis 2522