Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sander De Keere is genomineerd - stem mee voor de publieksprijs!

Sander De Keere is genomineerd - stem mee voor de publieksprijs!Kunst & Cultuur

Op woensdag 22 november reikt de VRT voor de zesde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Ook dit jaar is er opnieuw een Publieksprijs.

Sander De Keere - (c) Geert Van Hoeymissen

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Uit tien genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2017. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

Eén van de tien namen is Klara-presentator Sander De Keere. Verder maken ook Annelies Beck VRT (Canvas), Ayco Duyster (Radio 1), Otto-Jan Ham (Canvas en VIER), Aster Nzeyimana (Sporza), Marc Van de Looverbosch (VRT), Peter Van de Veire (MNM), Britt Van Marsenille (Radio 2) kans. Om het rijtje volledig te maken zijn ook VTM NIEUWS-anchor Elke Pattyn en VTM NIEUWS-journalist Merijn Casteleyn bij de tien kanshebbers.

Jury

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker VTM), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Prijs

De prijzen zijn twee originele glaskunstwerken van Daan Theys.

Stemmen

Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 21 november om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijs worden bekendgemaakt op woensdag 22 november tijdens REYERSTaal in De Somer (in de Rector P. De Somer-aula) in Leuven.