Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sander De Keere over het Mahler Chamber Orchestra

Sander De Keere over het Mahler Chamber OrchestraKlassieke muziek

Het Mahler Chamber Orchestra speelde gisterenavond op het Klarafestival werk van Smetana, Berio en Dvořák. Sander De Keere voelde er zich in hemelse sferen.
"Vlag" die bij het concert van het Mahler Chamber Orchestra hoort

Antonín Dvořák en Bedřich Smetana: beiden schreven ze klassieke muziek met wortels in de Tsjechische folklore. Deze componisten brachten de liefde voor hun vaderland tot uitdrukking met programmamuziek die de geschiedenis, natuur en legenden van Bohemen verklankte. Geen beter voorbeeld dan De Moldau. In dit symfonische gedicht zingt Smetana de lof van de machtige rivier de Moldau, symbool en trots van een natie. Ook Dvořák stak zijn trots over zijn afkomst niet onder stoelen of banken. Het vierde deel van zijn Zevende symfonie suggereert de kracht van het Tsjechische volk in zijn verzet tegen de politieke overheersers, zo verklaarde de componist. Zelf afkomstig uit Tsjechië, voelt de onvolprezen mezzosopraan Magdalena Kožená zich zonder twijfel bijzonder thuis in dit concert - ook al treedt ze niet aan in de werken van haar landgenoten. Zij neemt de Folk Songs van Luciano Berio onder handen, een fascinerende zoektocht naar de symbiose tussen folklore en klassieke muziek.

Sander De Keere over het Mahler Chamber Orchestra

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.