Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sander De Keere over zijn nieuw mini-album Primitive Structures

Sander De Keere over zijn nieuw mini-album Primitive Structures Blijf verwonderd!

Componist Sander De Keere noemt zichzelf “Composer Contemporary minimal classical music”. Zijn naam kan misschien bekend in de oren klinken want hij is ook KLARA-presentator. Naar aanleiding van zijn mini-album Primitive Structures dat op vrijdag 21 januari uitkwam, wordt hij verwelkomd bij Olav Grondelaers op dinsdag 25 januari. Ontdek zijn debuutplaat Primitive Structures in Music Matters.
Rebecca De Cavel

Sander De Keere

Op vrijdag 21 januari bracht de Gentse componist en muzikant zijn eerste album uit met W.E.R.F. records KAAP; Primitive Structures gaat op zoek naar wat minimal music vandaag kan betekenen. Sander De Keere keert in zijn werk terug naar eenvoud en reflecteert in zijn muziek over de moderne tijdsgeest. Hij plaatst zichzelf in de new minimal music beweging en noemt Philip Glass, Steve Reich en John Cage als rolmodellen voor zijn muziek. Hij schrijft voor televisie, theater en voor podcasts en daarnaast is hij presentator bij Klara. Enerzijds is hij componist, anderzijds is hij uitvoerend musicus. Hij balanceert hierbij tussen herhaling en meditatie, tussen muziek als proces en muziek als vertellend medium.

Primitive Structures

Met de single Con Moto die al uitkwam in december, laat Sander De Keere ons voor een eerste keer kennismaken met wat minimal music volgens hem inhoudt. Met zijn Primitive Structures hoopt hij moderne verwachtingen van wat muziek is en hoe het moet klinken te doorbreken en mensen een vorm van rust te laten vinden. Voor Fading Notes werkte hij samen met violiste Ciska Vandelanotte en voor Con Moto met pianiste Emmy Wils en hoornist Guillaume Michiels. De andere drie nummers speelde hij zelf in op piano, harmonium of electronics. Zo nam hij enerzijds afstand, maar maakte hij ook deel uit van de uitvoering. Sander De Keere creëerde dit album omdat de mens er volgens hem nood aan heeft. Met Primitive Structures spoort hij aan om terug te keren naar de essentie, open vormen, vrijheid en ervaring.

Op 19 maart staat een concert in Das Haus te Brussel op de planning.

Meer informatie over Primitive Structures vind je hier.

Herbeluister hieronder het gesprek met Sander De Keere in Music Matters.

25/01/2022 Sander De Keere
Primitive Structures

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.