Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sanssouci op zondag 2 mei

Sanssouci op zondag 2 meiKlassieke muziek

Met heel wat muziek die verbonden is met de familie Scarlatti!

Pater familias Alessandro Scarlatti, jarig op 2 mei

Op 2 mei 1660 werd Alessandro Scarlatti geboren. Op zijn 24ste werd hij kapelmeester in Napels, en hij groeide uit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde Napolitaanse school op het vlak van opera. En hij gaf zijn muzikale genen door aan zonen Domenico Scarlatti en Pietro Filippo Scarlatti! 

Alessandro en Domenico komen langs in Sanssouci, in het gezelschap van o.a. Charles Avison. Hij schreef een reeks van 12 concerti grossi, gebaseerd op bestaande composities van Domenico Scarlatti. En in 1926 bracht Alfredo Casella ook een ode aan Domenico Scarlatti, in zijn Scarlattiana. Daarbovenop komen dan nog eens Händel, die Domenico ooit ontmoette, en Francesco Geminiani, die les volgde bij Alessandro!

En we maken verder o.a. ook nog plaats voor de heerlijke Swingle Singers, die in de jaren '60 en '70 furore maakten met hun bewerkingen van Bach en Vivaldi.

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.