Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sanssouci op zondag 4 april

Sanssouci op zondag 4 aprilKlassieke muziek

In ons Paasmandje vandaag geen chocolade eieren, maar enkele mooie recente cd's van de Academia Montis Regalis, gambiste Friederike Heumann en het Ensemble Correspondances.

Cover van de nieuwste cd van de Academia Montis Regalis

Concerti Particolari, zo heet de nieuwste cd van de Academia Montis Regalis o.l.v. Enrico Onofri. Een verzameling concerto's van Vivaldi die een ode zijn aan de eigenzinnigheid, extravagantie en vaak buitenissigheid die zo kenmerkend was voor de overgangsperiode tussen de late barok en de Verlichting. Het beeldje op de cover zegt het eigenlijk al allemaal. Een knap en knotsgek staaltje Meissen-porselein dat een kleermaker op een geit afbeeldt.

Meer informatie over dat album vindt u hier.

Cover van de cd Nostalgia - The Sea of Memories

Op Nostalgia - the Sea of Memories koppelen gambiste Friederike Heumann, theorbist Xavier Díaz-Latorre en zangeres Nihan Devecioglu muziek uit de vroegbarok aan liederen en hymnes uit de Sefardische, Turkse en Armeense traditie. De zee van herinneringen in kwestie is de Middellandse Zee. Een plek waarrond veel culturen samen kwamen en die ook een reisroute was voor velen die hun land verlieten.

Meer informatie over die plaat vindt u hier

Cover van de meest recente cd van Ensemble Correspondances

En dan is er ook nog de meest recente cd van het Ensemble Correspondances. Hoofdmoot daarop zijn de Septem Verba en Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude. Maar daarnaast staat er ook muziek op van Heinrich Schütz en van een nobele onbekende: de Zweedse barokcomponist Lüdert Dijkman. Er is maar één compositie van hem bewaard gebleven: Klagan och Sorge-Stämma, geschreven voor de begrafenis van twee prinsen, Gustav en Ulrik, in 1685. 

Meer informatie over dat album vindt u hier

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.