Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sarah Bakewell - De existentialisten

Sarah Bakewell - De existentialistenKunst & Cultuur, Boek

Na een biografie over de Franse essayist Michel de Montaigne, levert de Britse schrijfster Sarah Bakewell een biografie over een filosofische stroming: het existentialisme. De Nederlandse vertaling verscheen bij Ten Have.
Sarah Bakewell, De existentialisten, Ten Have

Sarah Bakewell, De existentialisten, Ten Have

Het boek roept de sfeer op van de rokerige cafés waar de existentialisten zich graag ophielden. Bakewell beschrijft hoe Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir tijdens een gesprek op café kennis maakten met de fenomenologie, en daarin mogelijkheden zagen om de filosofie uit haar academische keurslijf te halen en in het dagelijkse leven te introduceren.

Bakewell biedt een fascinerende kijk in het brein van filosofen. Ze schetst hoe ideeën groeien in een bepaalde context, hoe het levensverhaal van die mensen daaraan bijdraagt, hoe filosofie werkt en in de praktijk kan worden omgezet.

Mythische namen als Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Maurice Merleau-Ponty worden mensen van vlees en bloed. En de vragen die ze zich stelden blijken vandaag nog springlevend: Hoe kan ik een vrij mens zijn? Hoe kan ik een authentiek leven leiden? En hoe kan ik antwoorden op de gebeurtenissen van mijn tijd zonder mijn vrijheid uit handen te geven?

Beluister hier de bespreking van Greet Van Thienen in Pompidou.

 

Existentialisten

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram