Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala 7 mei 20u: La Damnation de Faust

Scala 7 mei 20u: La Damnation de FaustKlassieke muziek

Een ‘légende dramatique’ van Hector Berlioz naar Faust van Goethe in de vertaling van Gérard de Nerval, vanuit de Opéra Bastille in Parijs met Jonas Kaufmann als Faust, Bryn Terfel als Méphistophéles en Sophie Koch als Marguerite. Philippe Jordan dirigeert.
stertenor Jonas Kaufmann tijdens repetitie van Faust in Parijs

Jonas Kaufmann

La Damnation de Faust van Hector Berlioz wordt meestal in concertante versie gebracht. Het werk heeft een wat hybride vorm, iets tussen opera en oratorium, Berlioz noemde het uiteindelijk een légende dramatique. Toen het bij de première in 1846 in Parijs flopte, was de componist ontroostbaar. Begrijpelijk want het is een meesterwerk met een buitengewoon beeldende en gevarieerde orkestratie, schitterende melodieën voor de zangers zoals D'amour l'ardente flamme van Marguerite of Nature immense van Faust, earcatchers zoals de Hongaarse mars in het eerste bedrijf of de Hellerit aan het einde. 

In deze uitvoering schittert Jonas Kaufmann als Faust en laat zijn tenor subtiel klinken in de lichtere aria's, het baritonale timbre waardoor hij zo uniek is bloeit open in de dramatische scènes. Basbariton Bryn Terfel is een gedroomde duivel en Sophie Koch bewees al eerder (in Werther) dat ze een magisch duo vormt samen met Kaufmann. Philippe Jordan bewijst de kleurrijke partituur van Berlioz alle eer.

 

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.