Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 1 september: Carmen van G. Bizet

Scala zaterdag 1 september: Carmen van G. BizetBlijf verwonderd!

In de zomerse afleveringen van Scala liet Sylvia Broeckaert in Scala al 8 integrale opera-opnames horen die vooraan in de Opera top 50 eindigden en op 1 september komt daar nog een negende bij: Carmen van Bizet. U hoort een recente studio-opname met Magdalena Kozena als Carmen en Jonas Kaufmann als Don José. Simon Rattle dirigeert.

Carmen van Bizet op EMI

Want de nummer 12 tijdens die Opera Top 50 was de habanera 'l'Amour est un oiseau rebelle' uit Carmen van Georges Bizet.

Deze opera vol zuiderse passie is gebaseerd op een novelle van Prosper Mérimée. Bizet bracht zelf het onderwerp aan bij de directeurs van de Opéra Comique en de tekstschrijvers Henri Meilhac en Ludovic Halévy bezorgden hem het beste libretto dat hij ooit in handen kreeg.

De première op 3 maart 1875 was geen onmiddellijk succes: de openlijke sensualiteit van Carmen, het koor van de fabrieksmeisjes die op straat staan te roken en zelfs vechten met elkaar, de moord op Carmen tijdens de finale van de opera, dit alles zorgde voor geschokte reacties in het Parijse publiek. Toch volgden nog 45 voorstellingen van Carmen deels door het 'succès de scandale' en ook door de plotse dood van Bizet op de avond van de 33e voorstelling, Bizet werd maar 36, hij stierf aan een hartaanval.

Scala - Carmen van G. Bizet, op zaterdag 1 september 2018 om 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app!
Deze uitzending zal niet meer herbeluisterd kunnen worden na het weekend. Dat komt omwille van rechten

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.