Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 15 juni: Tristan und Isolde van Richard Wagner

Scala zaterdag 15 juni: Tristan und Isolde van Richard WagnerBlijf verwonderd!

In een recente productie van de Munt met o.m. tenor Bryan Register en sopraan Ann Petersen als het verdoemde liefdespaar Tristan en Isolde en voorts bas Franz-Josef Selig als de diep gekrenkte maar zo genereuze koning Marke, mezzosopraan Nora Gubisch als Brangäne. Alain Altinoglu haalt alles uit de partituur zonder één moment de greep te verliezen: analyse maar ook doorstroming, helderheid maar ook diepe pathos.
Tristan und Isolde in de Munt

Tristan und Isolde in de Munt

Synopsis

Libretto van Richard Wagner naar de Tristanroman van Gottfried von Strassburg (ca 1210)
De Ierse prinses Isolde zal uitgehuwelijkt worden aan de oude koning Marke van Cornwall. De ridder Tristan kreeg de opdracht om haar per schip naar Cornwall te brengen. Tristan en Isolde hebben een geschiedenis: hij doodde ooit haar verloofde en werd tijdens dat gevecht ernstig verwond waarop hij incognito zijn wonden liet verzorgen door Isolde. De twee vatten een onuitgesproken liefde op voor elkaar. Tijdens de reis negeert Tristan, Isolde waarop zij radeloos aan haar dienstmaagd Brangäne vraagt een doodsdrank te bereiden die ze Tristan zal aanbieden als teken van verzoening en die dan ook zelf zal opdrinken. Het blijkt uiteindelijk een liefdesdrank te zijn en wanneer het schip bijna aanmeert, vallen Tristan en Isolde elkaar in de armen. Ook wanneer Isolde getrouwd is met koning Marke blijven de geliefden naar elkaar hunkeren en ze spreken af voor een nachtelijke ontmoeting wanneer de koning en zijn gevolg op jacht zijn. Maar ze worden betrapt door de hoveling Melot die Tristan dodelijk verwondt. Tristan herstelt van zijn verwondingen in zijn kasteel in Bretagne. Zijn vriend Kurwenal heeft Isolde laten overkomen uit Cornwall om hem te genezen. Wanneer Tristan Isolde terugziet, sterft hij extatisch in haar armen. Koning Marke verneemt de ware toedracht van hun noodlottige liefde, namelijk de liefdesdrank, en wil beide jonge mensen vergiffenis schenken maar hij komt te laat. Isolde sterft haar liefdesdood en wordt voor eeuwig één met Tristan.

  • Scala - Tristan und Isolde van Richard Wagner, op zaterdag 15 juni 2019 van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.