Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 23 juni: Hertog Blauwbaards Burcht - De Wonderbaarlijke Mandarijn van Bela Bartok

Scala zaterdag 23 juni: Hertog Blauwbaards Burcht - De Wonderbaarlijke Mandarijn van Bela BartokBlijf verwonderd!

Op zaterdag 23 juni kan u in Scala luisteren naar deze nieuwe productie van de Munt met bas Ante Jerkunica als Blauwbaard en mezzosopraan Nora Gubisch als Judith. Alain Altinoglu dirigeert koor en orkest van de Munt in deze double bill.
Ante Jerkunica als Blauwbaard en Nora Gubisch als Judith

Ante Jerkunica als Blauwbaard en Nora Gubisch als Judith

Bela Bartok componeerde weinig voor het theater. Hij werd er ook niet echt in aangemoedigd: zijn meesterwerk op operagebied Hertog Blauwbaards Burcht viel niet in de prijzen tijdens een compositiewedstrijd in 1911, omdat het werk te weinig theatraal bevonden werd. De jonge componist hield er een flinke kater aan over. Zijn ballet-pantomime De Wonderbaarlijke Mandarijn werd na een opvoering in Keulen in 1926 weer afgevoerd wegens "te immoreel". Maar Hertog Blauwbaards Burcht ging wel tot het grote twintigste eeuwse operarepertoire behoren.

De Munt brengt de opera en de pantomime in een double bill die inzet op contrast. In de enscenering van Christophe Coppens kon dat contrast alvast niet groter zijn met een intimistische, ingehouden maar emotioneel diep doorvoelde Hertog Blauwbaards Burcht en na de pauze een fel gekleurde, exhibitionistische, brutale Wonderbaarlijke Mandarijn. De beide vocale solisten in de opera overtuigen van de eerste tot de laatste noot. Alain Altinoglu doet beide partituren van Bartok alle eer aan en laat op zijn beurt het symbolistische karaker van de opera contrasteren met het expressionistische van de ballet-pantomime.

Sylvia ging de productie bekijken en bracht op 9 juni in Klara Weekend verslag uit. Dat verslag kan u hieronder beluisteren via de audiospeler.

Scala - Hertog Blauwbaards Burcht - De Wonderbaarlijke Mandarijn van Bela Bartok, op zaterdag 23 juni 2018 om 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app!

Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Verslag door Sylvia Broeckaert over de double bill Bartok in de Munt

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.