Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 3 december 20u: Capriccio van Richard Strauss

Scala zaterdag 3 december 20u: Capriccio van Richard StraussKlassieke muziek

Capriccio is het opera testament van de toen 78-jarige Richard Strauss. Centraal in het tekstboek staat de esthetische discussie over de suprematie van muziek of woord in een opera.
Beeld uit Capriccio

Beeld uit Capriccio: C. Oldenburg (Haushofmeister), D. Henschel (Graf), Sally Matthews (Gräfin) (c) B.Uhlig

Op het toneel omringt een kunstminnende gravin zich met een dichter, een componist en een theaterregisseur. De dichter en de componist dingen om haar gunsten maar zij kan niet kiezen tussen beiden. Er is dus geen sluitend antwoord op de esthetische kwestie. Strauss reflecteert in Capriccio over zijn eigen oeuvre met hier en daar citaten en verwijzingen naar vroegere muziekstijlen. Terwijl in Europa de tweede wereldoorlog woedde, schreef Strauss een werk dat heel introspectief is. Misschien was dat zijn antwoord op de chaos van zijn tijd.

De Munt zorgde voor een sublieme coproductie met de opera van Lyon. In de rol van de gravin genieten we van sopraan Sally Matthews. De mannelijke solistische bezetting is heel sterk met o.m. Dietrich Henschel als de graaf en Kristinn Sigmundsson als de theaterregisseur. Dirigent is Lothar Koenigs

 

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.