Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 8 september: Parsifal van Richard Wagner

Scala zaterdag 8 september: Parsifal van Richard WagnerBlijf verwonderd!

In een productie van Opera Vlaanderen die plaats vond tijdens de paasperiode van 2018. De productie is een herneming van een internationaal gewaardeerde enscenering van Tatjana Gürbaca uit 2013. Dirigent is de jonge maestro Cornelius Meister. Er waren heel wat roldebuten met o.m. tenor Erin Caves als Parsifal, mezzosopraan Tanja Ariane Baumgartner als Kundry, Christoph Pohl als Amfortas. Belgische zangers zoals Hanne Roos, An De Ridder en Lies Vandewege waren enkele van de bloemenmeisjes.
Parsifal in een enscenering van Tatjana Gürbaca voor Opera Vlaanderen© Opera Vlaanderen

Parsifal in een enscenering van Tatjana Gürbaca voor Opera Vlaanderen

Parsifal was de laatste opera van Richard Wagner en zijn afscheid van de wereld. Hij werkte eraan met tussenpozen in de loop van zijn hele carrière, in die zin was het een belangrijk levenswerk van de componist. Ook inhoudelijk is het een werk waarin heel wat gedachtengoed samenkomt waar Wagner door gefascineerd was. De ideeën van Schopenhauer in het verzaken aan de wil, het boeddhisme met verwijzingen naar de reïncarnatie en het begrip mededogen, en voorts de christelijke thematiek van de verlossing. Je vindt het allemaal in Parsifal.

In een fictief koninkrijk dat gesticht werd om de graal en de speer te beschermen, lijdt de jonge koning Amfortas ondraaglijke pijnen. Hij werd verleid door Kundry in de tuin der lusten van de tovenaar Klingsor. Daardoor verloor hij de speer aan Klingsor die hem er mee verwondde. Alleen een "reine dwaas" kan hem redden door de wonde te helen. En dan doet Parsifal zijn intrede in de gemeenschap van de ridders ...

Scala - Parsifal van Richard Wagner, op zaterdag 8 september 2018 om 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app!
Deze uitzending zal niet meer herbeluisterd kunnen worden na het weekend. Dat komt omwille van rechten

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.