Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scarbo en Trio O3 winnaars van Supernova 2018

Scarbo en Trio O3 winnaars van Supernova 2018Blijf verwonderd!

Op zondag 28 januari vond bij BOZAR de finale plaats van Supernova, een klassieke muziekwedstrijd voor jonge, veelbelovende kamermuziekensembles. Een negenkoppige jury stemde, net als het publiek en een groep internationale programmatoren van klassieke muziek, over de optredens van de zes finalisten.

Logo Supernova 2018

Bij de toekenning van de Supernovaprijs werd rekeningen gehouden met de intrinsieke kwaliteit, de visie, authenticiteit en originaliteit van het ensemble.

Uit de zes finalisten werd één Vlaams en één Waals ensemble bekroond met de Supernovaprijs, respectievelijk saxofoonkwartet Scarbo en Trio O3. De stemming van de jury en het publiek was unaniem.

Scarbo (Nele Tiebout, sopraansaxofoon; Asagi Ito, tenorsaxofoon; Bart Van Beneden, altsaxofoon; Pieter Pellens, baritonsaxofoon), genoemd naar het gelijknamige gedicht van Aloysius Bertrand, heeft Brussel als thuisbasis. Het viertal speelt (arrangementen van) muziek van Bach en Scarlatti, over Grieg tot Cole Porter. De vier saxofonisten vonden elkaar in een passie voor cross-overs met andere kunsten en betrekken in hun projecten bijvoorbeeld graag dans.

De drie leden van Trio O³ (Lydie Thonnard, fluit; Eugénie Defraigne, cello; Léna Kollmeier, piano) vonden elkaar dan weer in hun voorliefde voor hedendaagse klassieke muziek. Naar aanleiding van een succesvolle voorstelling van het werk Vox Balaenae van George Crumb, besloten ze Trio O³ op te richten. Momenteel werkt het trio aan een nieuw project met nieuwe werken van Belgische componisten, waaronder Paula Defresne en Fabian Fiorini.

De twee laureaten van de Supernovawedstrijd krijgen naamsbekendheid en speelkansen, in de vorm van een concerttournee van minstens 10 concerten. De aftrap van die tournee is op 19 maart, tijdens Klarafestival. Dit eerste concert zenden Klara en Musiq’3 bovendien uit.

Finalisten Supernova 2018:

Duo Adentro (Saskia Van Herzeele, piano; Maarten Vandenbemden, gitaar)
Duo Heyman - Bengi (Paul Heyman, cello; Isil Bengi, piano)
Scarbo (Nele Tiebout, sopraansaxofoon; Asagi Ito, tenorsaxofoon; Bart Van Beneden, altsaxofoon; Pieter Pellens, baritonsaxofoon)
Sweete Devils (Maël Pire, luit; Justin Glaie, luit)
Trio O³ (Lydie Thonnard, fluit; Eugénie Defraigne, cello; Léna Kollmeier, piano)
Quatuor Kalište (Juliette Malek Mansour Kadjar, viool; Cléa Dechambre, altviool; Corentin Dalgarno, cello; Marie Datcharry, piano)

Supernova is een initiatief van:
Klarafestival, Klara, Les Festivals de Wallonie, Musiq’3, Kunstenpunt, CC Hasselt, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem en CC Westrand, ism Gent Festival.
 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.