Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schatten op zolder: originele Jordaens ontdekt

Schatten op zolder: originele Jordaens ontdektKunst & Cultuur

Stel het je maar voor. Dat schilderij dat al 60 jaar lang in je kantoor hangt blijkt een origineel werk te zijn van Jacob Jordaens. Dit is het geval in het stadhuis van de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Jarenlang dacht men dat het schilderij van de moeder met haar halfnaakte zoontje een kopie was van 'De Heilige Familie'. Experts stelden het tegendeel vast. Joost van der Auwera van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel kwam erover spreken.
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

De Heilige Familie

De meesten kennen de grote Vlaamse meesters Rubens en Van Dyck. Maar tijdgenoot Jacob Jordaens is voor velen een meer onbekende figuur. Ondanks dat hij ook kunstschilder was in het 17e-eeuwse Antwerpen was hij toch een apart figuur. Van der Auwera: "Jordaens is altijd geassocieerd geweest met 'Vlaamse boosheid'. Hij ging zijn opdrachtgevers niet flatteren, wat Rubens en Van Dyck wel deden. Ook is hij altijd in Antwerpen gebleven. Hij had dus niet de internationale bekendheid van die tijdgenoten." Toch moeten we deze Antwerpse kunstenaar kennen. "Hij was opgeleid door dezelfde meester als Rubens en was een allround kunstenaar. Hij had zijn eigen nuance en heeft een grote bijdrage geleverd aan de 17e-eeuwse Vlaamse barokkunst."

Men dacht dat het werk in het stadhuis een kopie was. "Dit is een vroeg werk van Jordaens waardoor de stijl vaak niet direct herkenbaar is." Tot het moment dat het schilderij werd omgedraaid. De insigne op de achterkant was een paneelmakersmerk, waardoor de juiste datum kon geïdentificeerd worden. Wat bleek is dat dit werk de oerversie was van 'De Heilige Familie'. 

Het werk zal een prachtige restauratie ondergaan. Eind 2021 krijgt het KMSKB dit werk in langdurige bruikleen.

Beluister het gesprek op Klara Select: https://klara.be/luister/select/espresso/schatten-op-zolder-originele-jordaens-ontdekt

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.