Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schipperen tussen Hollywood en Europa: componist en pianist Mathias Coppens in Music Matters

Schipperen tussen Hollywood en Europa: componist en pianist Mathias Coppens in Music MattersBlijf verwonderd!

De uit Waregem afkomstige componist en pianist Mathias Coppens is een rijzende ster. Hij wordt meer en meer gevraagd voor zijn film-, ballet-, theater- en operamuziek. Daarnaast schrijft hij nieuwe kamermuziekcomposities voor heel wat Belgische ensembles en geeft hij concerten in heel Europa. Naar aanleiding van de nieuwe Fingerprints CD van Klara, waarop een strijkkwartet van Mathias Coppens staat, leerden we hem en zijn toekomstige projecten kennen in Music Matters. Beluister het gesprek!

Mathias Coppens

Componist en pianist Mathias Coppens woonde en werkte al twee jaar in Los Angeles, maar door de coronapandemie schippert hij tegenwoordig heen en weer tussen België en de VS. Daar schrijft of arrangeert hij voornamelijk filmmuziek, werkt samen met Theodosia Roussos en anderen, en heeft hij Aaron Zigman (The Notebook) geassisteerd. De laatste jaren schrijft hij echter ook meer en meer niet-filmmuziek, zowel voor theater, opera en ballet als voor verschillende (Belgische) kamermuziekensembles.

 

Ballet

In juni 2021 ging het ballet City of a Thousand Trades, waarvoor Mathias Coppens de muziek componeerde, in première. Dit ballet is een ode aan de handelsstad Birmingham en is voor de 33-jarige componist de grootste verwezenlijking uit zijn carrière en een zeer speciaal project. Ze werkten namelijk uitsluitend met het doorsturen van demo’s en partituren naar elkaar en Coppens ontmoette de medewerkers pas bij de première.

Na dit ballet had Mathias Coppens de smaak te pakken en werkt hij ondertussen aan een documentaire over de balletwereld. Meer specifiek over balletdanseressen die moederschap en professioneel dansen combineren. Vijf topballerina’s van verschillende ballethuizen dansen op muziek die Mathias Coppens speciaal voor deze gelegenheid schreef. Pittig detail: deze ballerina’s hebben elkaar en de medewerkers nog niet ontmoet en leren dus zowel elkaar als de componist achter de muziek pas kennen tijdens de opnames.

Kamermuziek

Op de nieuwste Fingerprints CD van Klara schittert ook het String Quartet opus 15, Movement II Agitato van Mathias Coppens. Deze opname was niet de eerste keer dat hij met het Desguin Kwartet samenwerkte: ze brachten onder andere al samen een cd uit met het pianokwintet van de componist.

Een van de meest vooruitstrevende projecten waar Mathias Coppens momenteel mee bezig is, is het concert van Bryggen Strings in oktober 2023 waarbij het publiek doormiddel van een app en Artificiële Intelligentie mee kan bepalen wat er op de (grafische) partituur verschijnt en gespeeld wordt.

Op het podium

Mathias Coppens is samen met Michiel Delanghe oprichter van het muziekensemble deCompagnie. Er staan met dit ensemble verschillende projecten in de steiger waaronder Les Indes Gallantes (met Eastman, Sidi Larbi Cherkaoui), Brave New World (met het VRK) en Faust (met theatergezelschap Lazarus). Van dit laatste project is er al een pocketversie beschikbaar die ze vorig jaar streamden.

Vorig jaar speelde Mathias Coppens nog een recital in het Concertgebouw van Brugge. Dit jaar plant hij nog een reeks concerten met sopraan Zofia Hanna in België, Londen en Polen en volgend seizoen staat hij ook terug met het Desguin Kwartet op het podium.
 

Beluister hieronder het gesprek in Music Matters en bekijk de trailer van City of a Thousand Trades. 

Onze oprechte excuses voor de slechte geluidskwaliteit van het gesprek.

01/02/2022 Mathias Coppens 1
01/02/2022 Mathias Coppens 2

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.