Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schöne Geburtstagswünsche, Max!

Schöne Geburtstagswünsche, Max!Klassieke muziek

Max Bruch werd op 6 januari 1838 in Keulen geboren.
Max Bruch

Max Bruch

Al snel bleek hij een groot muzikaal talent te hebben: zijn eerste composities schreef hij toen hij elf jaar oud was. Zijn moeder, Wilhelmine Almenräder, was een zangeres en gaf hem de eerste lessen. Later studeerde hij in Frankfurt en Leipzig, o.a. bij Ferdinand Hiller.
In 1858 ging hij les geven in zijn geboorteplaats, Keulen. Hij ondernam verschillende concertreizen als dirigent, schreef verschillende opera’s, oratoria, symfoniën, kamermuziek en concerto’s.

Rond 1873-74 is zijn reputatie gevestigd en zijn muziek wordt zeer populair. Het geliefde eerste vioolconcerto (1866-1868) is daar een goed voorbeeld van.

Bruch wordt o.a. muziekdirecteur van de Philharmonic Society in Liverpool en van het Breslauer Orchesterverein, hij wordt Doctor Honoris Causa van de Universiteit van Cambridge en in Berlijn wordt hij lid van de Akademie der Künste.
Aan het einde van z'n leven was Max Bruch ietwat verbitterd omdat er maar weinig waardering was voor zijn oeuvre. Hij bleef echter componeren tot aan zijn dood op 20 oktober 1920 (Friedenau, Berlijn).

Max Bruch - Scottish Fantasy

Max Bruch - Ave Maria

Luka Sulic - Kol Nidrei

Glocke zeigt Bruchs Oratorium "Odysseus"

Max Bruch