Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schrijfster Rachida Lamrabet ontvangt Cultuurprijs en Erepenning KU Leuven

Schrijfster Rachida Lamrabet ontvangt Cultuurprijs en Erepenning KU LeuvenBlijf verwonderd!

Op 28 januari reikt de KU Leuven haar tweejaarlijkse Cultuurprijs uit aan schrijfster Rachida Lamrabet. Haar bekendste werken zijn de romans ‘Vrouwland’ en ‘Vertel het iemand’, en het essay ‘Zwijg, allochtoon!’. Op de Cultuurprijs plakt een bedrag van 10.000 euro. Lamrabet ontvangt ook een erepenning van de Groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven.
Johan Jacobs

Rachida Lamrabet

De Cultuurprijs wordt sinds 1992 uitgereikt en is dit jaar aan zijn achttiende editie toe. Elke editie staat in het teken van een andere discipline en voor 2019-2020 is dat ‘Literatuur’. De prijs wordt uitgereikt aan een vernieuwend kunstenaar die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming of onderzoek in de kunsten. De onderscheiding, mogelijk gemaakt door het Blanlin-Evrart-fonds, is goed voor 10.000 euro.

Rachida Lamrabet (1970) is een Belgisch-Marokkaanse schrijfster en juriste. In haar werk verweeft ze thema’s als migratie en identiteit. Ze debuteerde in 2007 met ‘Vrouwland’, dat een jaar later de Debuutprijs van Boek.be won. Met haar verhalenbundel ‘Een kind van god’, die in oktober 2008 verscheen, won ze de Nederlandse BNG Nieuwe literatuurprijs. Eind oktober 2011 volgde haar tweede roman, ‘De man die niet begraven wilde worden’. In 2017 maakte ze de kortfilm ‘Project Deburkanisation’ in opdracht van het Goethe Instituut Washington en de KVS. Over de polemiek die deze film veroorzaakte, schreef Lamrabet het essay ‘Zwijg allochtoon!’. Haar meest recente roman, ‘Vertel het iemand’, verscheen in 2018.

Rachida Lamrabet heeft zestien jaar gewerkt als juriste bij UNIA. Momenteel is ze projectcoördinator van het diversiteitstraject sCan&Do bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en is ze als praktijkassistent discriminatierecht verbonden aan de Legal Clinic van de faculteit Rechten van de Universiteit Gent. Voor het academiejaar 2019-2020 is ze gastdocente kunst en cultuur bij de Odisee Hogeschool in Brussel.

“Lamrabet is een consistent auteur”, aldus de jury van de Cultuurprijs. “De engagementen, thema’s en beelden in haar romans zijn constanten, maar tegelijk rijpt haar schrijfstijl en zoekt ze nieuwe paden op. Voor ‘Vertel het iemand’ deed ze bijvoorbeeld nuttig historisch archiefonderzoek en ging ze de rol na van Marokkaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Dat materiaal zette ze om in een roman die naast ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans kan staan. Toch krijgt het werk van Lamrabet nog niet de erkenning die het verdient. Daar willen we met de Cultuurprijs verandering in brengen.”

Naast de Cultuurprijs ontvangt Lamrabet op woensdag 30 oktober een erepenning van de Groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven, samen met STUK-directeur Steven Vandervelden. De erepenning, in dit geval uitgereikt door de Faculteit Letteren, is bedoeld voor personen die zich academisch of maatschappelijk onderscheiden hebben en wordt hen toegekend voor de belangrijke bijdrage die ze op cultureel en sociaal vlak hebben geleverd aan de samenleving

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.