Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schrijver Aster Berkhof overleden

Schrijver Aster Berkhof overledenKunst & Cultuur

Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, is overleden. De auteur schreef 101 romans, maar werd vooral bekend met zijn boek "Veel geluk, professor". Berkhof werd deze zomer nog uitgebreid gevierd, voor zijn 100e verjaardag.
© Het Letterenhuis Antwerpen

Het Letterenhuis ontving eerder dit jaar het volledige schrijversarchief van Aster Berkhof, waaronder deze gesigneerde foto.

Aster Berkhof is het pseudoniem van de schrijver Lode van den Bergh. Hij wordt geboren op 18 juni 1920 in Rijkevorsel en groeit op in Sint-Jozef-Rijkevorsel in een welgesteld gezin. Zijn grootvader was jarenlang burgemeester van Merksplas. Zijn ouders werken in de gemeenteschool, zijn vader is directeur en zijn moeder lerares.

In het Klein Seminarie van Hoogstraten volgt Berkhof Latijn-Grieks en later gaat hij Germaanse filologie studeren aan de Leuvense universiteit. In 1946 promoveerde hij in Leuven op het proefschrift De analyse van het literaire kunstwerk.

Pseudoniem

Tijdens zijn studies weet hij al dat hij romans wil schrijven, maar hij beslist dat niet te doen onder zijn eigen naam omdat zijn academisch werk daardoor aan geloofwaardigheid zou verliezen. Hij kiest dus voor het pseudoniem Aster Berkhof. Inspiratie vindt hij in de tuin van zijn ouderlijk huis waar er asters groeien onder de berken. Een ander pseudoniem dat hij in zijn carrière zou gebruiken is Piet Visser.
In 1944 schrijft hij zijn eerste roman "De heer in de grijze mantel", een detectiveverhaal.

Verschillende literaire genres

Na een korte periode bij de krant De Nieuwe Standaard, stapt Berkhof in het onderwijs. Eerst gaf hij les aan de athenea van Antwerpen, Brussel en Koekelberg en later aan de Faculteit Sint-Ignatius in Antwerpen.

Hij beoefende verschillende literaire genres, zoals het detectiveverhaal, de streekroman, humoristische verhalen, avonturenromans, en de jeugdroman. Hij maakte reizen over de hele wereld en schreef daarover ook een aantal reisverhalen. In totaal schreef hij 101 boeken, al zegt hij zelf dat er enkele middelmatige en zelfs slechte bijzaten. Op zijn 90e kwam zijn 101e boek uit, "Dodelijk papier".

Bekijk hieronder de Journaal-reportage uit 2007 over het uitgebreide oeuvre van Aster Berkhof:

Veel geluk

Een van zijn belangrijkste boeken is "Veel geluk, professor!" uit 1949. In die roman vertelt hij het verhaal van een jonge docent letterkunde, Pierre Falke. Hij mag les geven aan een gerenommeerd instituut. Hij weet niet dat enkele studenten, onder wie de Amerikaanse Ann Shirling, een weddenschap hebben aangegaan.

Deze avonturenroman van Berkhof wordt verschillende keren herdrukt. Het werd in 1977 zelfs tot een musical bewerkt en later opgevoerd als opera. In 2001 wordt "Veel geluk, professor" ook verfilmd door VTM.

Berkhof krijgt in zijn leven een heleboel onderscheidingen voor zijn werk. In 2001 ontvangt hij de Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen voor zijn hele oeuvre. In 2004 krijgt hij de titel van ereburger van Rijkevorsel, waar vier jaar later het Aster Berkhofmuseum opende.

Ter ere van zijn 100e verjaardag deze zomer verscheen het huldeboek “Aster Berkhof - 100 jaar nieuwsgierigheid”. Daarvoor selecteerde Karel Michielsen, vroeger bibliothecaris in Berkhofs geboortestad Rijkevorsel, bijzondere foto’s en unieke documenten.

© VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.