Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schrijver Bart Plouvier overleden

Schrijver Bart Plouvier overledenKunst & Cultuur

Afgelopen woensdag is de Belgische schrijver Bart Plouvier overleden. Hij was 70 en laat een gevarieerd, rijk oeuvre na dat bestaat uit romans, toneelstukken, poëzie en reisverhalen.
Stefaan Van Hul

Bart Plouvier

Bart Plouvier wordt op 17 juni 1951 in Mortsel geboren als Bart van Schaeren. Hij is de oudste in een gezin van zes.

Hij is aanvankelijk een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij komt aan de kost als bar­man, tuinier, bouw­vakker, fabrieks­ar­beider, kok, brouwers­gast, muzikant in Bobbejaanland, en nog veel meer. In 1980 monstert hij als matroos aan op een zeesleper, wat zijn leven een nieuwe wending geeft. Aan boord begint hij te schrijven, met het eigen leven en de zee als belangrijkste inspiratiebronnen. Aanvankelijk zijn het dagboeken, schetsen voor verhalen, die in 1987 uitmonden in zijn debuut, het romanachtige verhalenboek De maquette

Over dat zeemansleven vertelde hij aan Gazet van Antwerpen: "Echt iets voor een rusteloze romanticus als ik. Nu zie ik wel in dat het een vlucht was, weg van het turbulente leven dat ik leidde. Aan boord vond ik een soort van rust. Het leven wordt voor je geregeld: alles is gepland, je werkt en leeft op routine, je staat op en gaat slapen op vaste tijdstippen, er wordt voor je gekookt, dus je eet drie keer per dag… Die geborgenheid had ik toen nodig. En het verdiende niet slecht. Hard werken was het wel: 84 uren per week, zes uren werk, zes uren rust. En dat vier weken aan een stuk. Dan waren we een maand thuis. Soms was het zwaar werk, vooral als we rond de booreilanden in Schotland en Denemarken aan de slag moesten. Aan boord ben ik beginnenn te schrijven."

Na vier jaar varen keert Plouvier terug naar wal om een restaurant te openen. Als dat in 1998 sluit wordt hij voltijds schrijver. Hij heeft een paar tientallen prozawerken op zijn actief, ruim een dozijn dichtbundels en een tiental toneelteksten. Dit najaar is zijn laatste poëziebundel verschenen, De zon regent koperen spijkers.

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.