Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schrijver Charlotte Van den Broeck en theatermaker Maxim Storms winnen eerste FintroPrijzen

Schrijver Charlotte Van den Broeck en theatermaker Maxim Storms winnen eerste FintroPrijzenBlijf verwonderd!

Schrijver en dichter Charlotte Van den Broeck, theatermaker Maxim Storms, fotograaf en schilder Pierre Liebaert en schrijver en dichter Jean d'Amérique zijn de winnaars van de eerste PrixFintroPrijzen. Het doel van deze nieuwe cultuurprijzen is jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar te ondersteunen. In totaal wordt er een bedrag van 76.000 euro onder de winnaars en de andere laureaten verdeeld.

vlnr: Pierre Liebaert, Maxim Storms, Charlotte Van den Broeck en Jean d'Amérique.

De nieuwe prijzen voor jonge kunstenaars zijn vanavond in Antwerpen uitgereikt tijdens een show die aan elkaar gepraat werd door stand-upcomedian Sérine Ayari.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) beklemtoonde in een videoboodschap hoe belangrijk kunst en cultuur zijn. "Kunst en cultuur brengt mensen bij elkaar. Investeren in jonge kunstenaars en artiesten, niet alleen financieel, maar ook met praktische ondersteuning, is meer dan ooit nodig. Daarom zijn deze nieuwe FintroPrijzen ook zo belangrijk."

De nieuwe prijzen zijn uitgereikt in drie categorieën door verschillende jury's: het bewegende verhaal (film, theater en dans), het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) en het geschreven verhaal (Nederlandstalige en Franstalige literatuur).

Het initiatief voor de prijzen kwam van misdaadauteur Toni Coppers, die het tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit vindt om jonge kunstenaars financieel en organisatorisch te ondersteunen.

Lees verder op VRT NWS.