Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schrijver J.M.A. Biesheuvel overleden

Schrijver J.M.A. Biesheuvel overledenKunst & Cultuur

Biesheuvel schreef meer dan 200 korte verhalen. Hij leed aan een bipolaire stoornis en werd meermaals opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen. Zijn hele leven slikte hij zware medicatie. Met de literatuur ging hij zijn hoofd en de werkelijkheid te lijf. Maar hij stelde zijn ziekte nooit mooier voor.
J.M.A. Biesheuvel© Photonews

J.M.A. Biesheuvel

In 1964 debuteerde J.M.A. Biesheuvel – Maarten voor de vrienden – met het verhaal ‘Het lieveheersbeest’. ‘Er was eens een aardbei, die rijp was om geplukt te worden. “Het leven is vergankelijk”, dacht de aardbei.’

Biesheuvel schreef vaak humoristische vertellingen. In de bundel ‘In de bovenkooi’ (1972) komt op zee een brommer aangevaren. “Ik ben begonnen met een speld plat op het water te leggen”, zegt de bestuurder. “Als je dat heel voorzichtig doet, blijft hij drijven. Op de lange duur nam ik steeds zwaardere voorwerpen. Het was mij natuurlijk om mijn brommer te doen en tenslotte reed ik mijn eerste schamele rondjes op de stadsvijver.”

In 2018 overleed Eva, zijn vrouw. De twee waren meer dan 40 jaar onafscheidelijk. Vorig jaar nog zei hij in NRC Handelsblad: “Ik was na de dood van Eva helemaal kapot. Ben ik nog steeds, en ik raak niet meer heel. Ik vind het afschuwelijk dat ik niks meer heb om over te schrijven. Het is ook geen writer’s block, ik ben gewoon kapot door de dood van Eva. En dáárover schrijven kan ik niet.”

 In 2007 won Biesheuvel de P.C. Hooftprijs voor zijn literaire werk. Hij overleed gisteren in Leiden. Hij was 81. Nog tijdens zijn leven werd er een prijs naar hem vernoemd: de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel. Espresso belt met Annelies Verbeke die de prijs in 2018 won.

Annelies Verbeke over J.M.A.Biesheuvel

In dit fragment leest Maarten Biesheuvel zijn verhaal Brief aan Vader voor in het programma Hier is Adriaan van Dis in 2013.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.