Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schubert - Strijkkwintet - Liederen - Quatuor Ebène - Matthias Goerne

Schubert - Strijkkwintet - Liederen - Quatuor Ebène - Matthias GoerneKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Quatuor Ebène; Renaud Capuçon, cello; Matthias Goerne, bariton; Laurène Durantel, contrabas. Warner classics 0825646487615.
Hoes van de Schubert-cd van Quatuor Ebène en bariton Matthias Goerne

De Schubert-cd van Quatuor Ebène en bariton Matthias Goerne

Programma: Franz Schubert: Strijkkwintet in C D956 – 5 Lieder: Die Götter Griechenlands – Der Tod und das Mädchen – Der Jüngling und der Tod – Atys – Der liebliche Stern

Hoofdmoot op deze nieuwe Schubert-cd van het Franse Quatuor Ebène is natuurlijk het schitterende strijkkwintet, een van de absolute meesterwerken uit het genre van de kamermuziek. Maar voor één keer is het toch wel aangewezen om eerst te luisteren naar de aanvullingen. En dat zijn hier vijf liederen, ook van Schubert, die Raphaël Merlin, cellist van het kwartet, bewerkte voor stem, strijkkwartet en contrabas. En ook niet onbelangrijk: het Quatuor Ebène kon hiervoor rekenen op de medewerking van bariton Matthias Goerne, een van de grootste Schubert-vertolkers van het ogenblik.

Altijd een beetje gevaarlijk natuurlijk, zulke bewerkingen, maar hier werken ze wel degelijk, en ze verdiepen zelfs de emotionele lading en het lyrische karakter van deze liederen. Dat is zeker zo in de eerste drie, ingetogen liederen: Die Götter Griechenlands, Der Tod und das Mädchen en Der Jüngling und der Tod. De eerste twee hiervan verwerkte Schubert trouwens zelf in zijn beroemde Rosamunde- en Der Tod und das Mädchen-strijkkwartetten. Dus het idee voor deze arrangementen is niet eens zover gezocht! Het langere en meer bewogen Atys groeit hier bijna uit tot een dramatische opera-aria, en het speelse Der Liebliche Stern profiteert van de warme, volle klank van de contrabas, hier bespeeld door de Franse Laurène Durantel.

Het strijkkwintet hebben de leden van het Quatuor Ebène al erg vaak uitgevoerd, met meer dan twintig verschillende cellisten. Voor deze opname kregen ze het voortreffelijke gezelschap van hun beroemde muzikale vriend en landgenoot Renaud Capuçon. In het cd-boekje omschrijven ze dit werk als “een ultiem meesterwerk, met een perfecte balans: uitnodigend maar niet intimiderend, verheven maar sympathiek, indrukwekkend maar inspirerend, kortom het werk van een genie.”

En het is een geweldige vertolking geworden. Het openingsdeel is krachtig, dynamisch, maar krijgt toch een glasheldere opbouw. Dan volgen nog een fijngeweven adagio, een bijzonder energiek scherzo, en een heerlijk fantasievolle, bijna volks klinkende finale.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel