Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Schumann - Elias Quartet

Schumann - Elias QuartetKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Elias Quartet. Label: Alpha 280.
Hoes van de Schumann-cd van het Elias Quartet

Het Elias Quartet met de strijkkwartetten 2 en 3 van Schumann

Programma: Robert Schumann: Strijkkwartet nr.2 in F op.41 nr.2 - Strijkkwartet nr.3 in A op.41 nr.3.

Robert Schumann schreef zijn drie strijkkwartetten in een plotse, krachtige opwelling, en in een bijzonder korte periode (in juni en juli 1842), zoals dat bij hem zo vaak het geval was. Met deze kwartetten wilde hij een eerbetoon brengen aan de Weense klassiekers, maar tegelijk getuigden ze ook van zijn bewondering voor het werk van zijn vriend Felix Mendelssohn en vooral voor de late strijkkwartetten van Beethoven, die voor hem het absolute toppunt van alle muziek vormden.


De jonge leden van het Elias Quartet leerden elkaar kennen aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Opgericht in Engeland dus, maar het Elias Quartet bestaat uit verschillende nationaliteiten: de eerste violiste en celliste Sara en Marie Bittlich zijn zussen, en zij zijn de kinderen van Franse en Catalaanse ouders, de tweede violist Donald Grant is een Schot en de altviolist Martin Saving heeft Ests-Zweedse ouders. Een van hun belangrijkste verwezenlijkingen was de uitvoering en opname van integrale strijkkwartetten van Beethoven, op het label van de beroemde Londense concertzaal Wigmore Hall. Maar ze namen ook al strijkkwartetten op van Haydn, Britten, Mendelssohn en, samen met pianist Jonathan Biss, pianokwintetten van Dvorak en Schumann.


Omdat de muziek van Schumann zo direct verbonden is met de beleving hier en nu, kozen de leden van het Elias Quartet ervoor om de strijkkwartetten twee en drie niet in een studio, maar live, in een concertzaal in Suffolk op te nemen. Of er bij die opnames ook publiek aanwezig was, kun je onmogelijk opmaken. Zo ja, dan moet dat zowat het stilste en meest geconcentreerde publiek uit de opnamegeschiedenis geweest zijn!


Wat opvalt bij deze vier jonge muzikanten is hun intimistische en verinnerlijkte aanpak van deze strijkkwartetten. Een herfstige sfeer, en zachte, breekbare kleuren en klanken overheersen hier. Erg mooi is dat. En wat een diepzinnigheid, spanning en ingetogenheid ook, bijvoorbeeld in het adagio molto van het derde strijkkwartet - een van de meest sublieme bladzijden van Schumann - dat hier, terecht, een grandeur à la Beethoven krijgt. In de briljante coda van het slotdeel van het tweede strijkkwartet tonen de vier strijkers, mocht dat nog nodig zijn, wat een voortreffelijke virtuozen ze ook zijn.


Je kunt alleen maar hopen dat het Elias Quartet ook snel het eerste strijkkwartet van Schumann zal opnemen!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel