Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sebastian Bohren - Mendelssohn - Britten - Violin concertos

Sebastian Bohren - Mendelssohn - Britten - Violin concertosKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Sebastian Bohren (viool) Royal Liverpool Philharmonic Orchestra o.l.v. Andrew Litton. Label: RCA Red Seal 19075871142.
Hoes van de cd van Sebastian Bohren

Sebastian Bohren in werken van Mendelssohn, Britten en Tsjaikovski

Programma: Felix Mendelssohn: Concerto in e voor viool en orkest op.64; Benjamin Britten: Concerto voor viool en orkest op.15; Peter Tsjaikovski: Sérénade mélancolique voor viool en orkest op.26.

De combinatie van werken die de jonge Zwitserse violist Sebastian Bohren hier biedt, is wellicht onuitgegeven op cd. Zijn vertolking van het beroemde vioolconcerto van Mendelssohn klinkt opvallend - ja, soms zelfs een beetje te - beheerst, evenwichtig, ingetogener ook dan vele andere. Maar precies dat bedachtzame karakter en de warme poëzie (dat andante!) bezorgen deze versie een eigen, bijzondere aantrekkingskracht.


Het concerto van Britten, een werk dat de afgelopen jaren – terecht - zijn plaats in het grote repertoire lijkt te hebben verworven, is bijzonder geslaagd. Bohren brengt een grote intensiteit in dit concerto, zonder enige expressieve overdrijving. De trage passacaglia in de finale is erg aangrijpend, van de breekbare eerste inzet van Bohren tot de verinnerlijkte meditatie aan het slot. De gevoelig gespeelde serenade van Tsjaikofski is een fijne afsluiter van deze nieuwe RCA-cd.

O.l.v. de ervaren Amerikaanse dirigent Andrew Litton zorgt het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra voor gloedvolle en alerte begeleidingen.


Helaas worden solist en orkest niet meteen geholpen door de diffuse, holle opname, gemaakt in The Friary, een voormalige kerk in Liverpool. Al speelt dat alles gelukkig minder een rol in het concerto van Britten. Volgende keer toch maar beter een andere opnamelocatie zoeken!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel