Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Séguedilles - Spaans en Frans raffinement met mezzosopraan Marianne Crebassa

Séguedilles - Spaans en Frans raffinement met mezzosopraan Marianne CrebassaKlassieke muziek, CD

mezzosopraan Marianne CrebassaWarner

mezzosopraan Marianne Crebassa

Wie?
De Franse mezzosopraan Marianne Crebassa (35) die al eerder indruk maakte met haar CD Oh, Boy! (broekrollen uit het operarepertoire), en die een drukke agenda heeft in belangrijke operahuizen in Parijs, München, Berlijn, Milaan. Ze heeft Spaanse grootouders en is gefascineerd door het Spaanse en Frans-Spaanse repertoire. De CD is opgedragen aan haar grootouders die ze nooit gekend heeft.
 

Wat?
Een boeiende afwisseling van zowel operafragmenten als liederen van een hele schare componisten waaronder Ravel, Bizet, Saint-Saens, Massenet, Guridi en Mompou. Ook de bezetting zorgt voor variatie in de beluistering met nu eens orkestbegeleiding, dan weer piano of gitaar en deelname van andere (puike) zangers in een aantal fragmenten.
 

Waarom moet je dit horen?
Marianne Crebassa heeft een donker timbre van een zeldzame schoonheid en klasse. Wat ze met dit godsgeschenk (haar stem) doet is bovendien van een superieure muzikaliteit en buitengewoon raffinement. Haar Carmen (Bizet) heeft niks vulgair of expliciet uitdagend maar is des te verleidelijker door haar ingehouden kracht. Ik kan niet wachten om haar op een operatoneel te zien in deze rol die ze lang voor zich uitgeschoven heeft. De liederen van Guridi en Mompou zijn een ontdekking op deze CD. De afwisseling in kleuren en sferen maakt van dit schijfje een absoluut hebbeding, zeker in tijden van aanslepende pandemie. 
Sylvia Broeckaert
 

Praktisch
Uitvoerder: Marianne Crebassa (mezzosopraan) Orchestre National du Capitole de Toulouse o.l.v. Ben Glassberg. Medewerking van Choeur du Capitole de Toulouse, Stanislas de Barbeyrac (tenor), Adriana Gonzales (sopraan), Céline Laborie (sopraan), Victoire Bunel (mezzosopraan), Alphonse Cemin (piano), Thibaut Garcia (gitaar)
Titel: Séguedilles
Label: Erato
Catalogusnummer: 0190296676895

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.