Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart - Zürcher Kammerorchester

Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart - Zürcher KammerorchesterKlassieke muziek, CD

© Deutsche Grammophon

Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart

Wie?

Zürcher Kammerorchester o.l.v. Daniel Hope

Wat?

De verjaardagsplaat Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart.

Zürcher Kammerorchester bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd met een jubileum-cd waarop drie serenades uit het kernrepertoire van het ensemble staan: de Serenades voor strijkorkest van Tsjaikovski (op.48) en Elgar (op. 20) en “Eine kleine Nachtmusik” van Mozart (K.525).

Waarom moet u dit horen?

Serenades moeten vooral goed in het gehoor liggen en plezieren. En dat is precies wat Daniel Hope en zijn Zürcher Kammerorchester met deze cd willen bereiken. Het album staat vol prettige muziek waarbij het speelplezier uit de speakers druipt. Noem het een verjaardagsfeest waarop iedereen welkom is.

Hoe toegankelijk de stukken ook zijn, een jubileumalbum dat voor twee derde gevuld is met romantische muziek is niet bepaald veelzijdig. Dat is niet erg, maar wel opvallend. Zürcher Kammerorchester gaat al sinds de oprichting in 1945 experimenten niet uit de weg. Zo creëert het regelmatig nieuwe werken, neemt het soundtracks op en werkt het samen met barokmusici. Die veelzijdigheid is sinds de aanstelling van de genrefluïde violist Daniel Hope als artistiek leider in 2016 zeker niet minder geworden. Het ontbreken van gedurfder werk op een jubileumplaat voelt dan toch een beetje als een gemiste kans.

Maar wie zich daarop blind staart mist het feest. ZKO presenteert binnen de grenzen van een allemansgenre als de serenade een complete waaier aan klanken en sferen zonder de samenhang binnen de plaat uit het oog te verliezen. Dat komt vooral doordat de musici de ensembletechniek tot in de puntjes van de strijkstokken beheersen, iets wat ze elke cd weer opnieuw laten zien.

Vooral de Serenade voor strijkorkest van Tsjaikovski is prachtig. Niet alleen is de opname een verwijzing naar ZKO’s gevangenisconcert van 1954 – wat voor die tijd een gewaagd en experimenteel project was –, zij laat ook zien waartoe dit kamerorkest in staat is. De musici nemen je mee in de klassieke sferen van het openingsdeel en transporteren je vervolgens moeiteloos via de bekende wals naar 19e-eeuwse salons en balzalen.

Dan moet het echte feest nog beginnen. Zürcher Kammerorchester speelt het Russische volksliedje ‘onder de groene appelboom’ in de finale zo licht en dansant dat het haast folkloristisch aan doet. En dat is knap, zeker als je bedenkt dat Tsjaikovski na de première van deze serenade de kritiek kreeg dat hij de Russische volksmuziek verwesterde.

Ook bij de andere twee serenades houdt het kamerorkest het hoge speelniveau vast. Elgars Serenade voor strijkorkest is romantisch en serieus en is daarmee een prettig rustpunt op de cd. Mozarts Eine kleine Nachtmusik is op haar beurt bijzonder feestelijk. Dit stuk is het referentiewerk binnen het genre en heeft daarom een beetje een belegen imago. Gelukkig weten Daniel Hope en Zürcher Kammerorchester met een combinatie van opgewekte tempi, ritmische preciesheid en veel speelplezier de evergreen af te stoffen waarmee die nog lang blijft nazinderen.

Met Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart leveren Daniel Hope en Zürcher Kammerorchester een fijne plaat af die hun jubileumjaar 2020 feestelijk afsluit. Op naar de 100 jaar!

Praktisch?

Titel: Serenades: Tchaikovsky, Elgar, Mozart

Uitvoerders: Zürcher Kammerorchester o.l.v. Daniel Hope

Label: Deutsche Grammophon (DG)

UPC: 00028948398454

Ilya Lisser