Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sherlock Holmes is weer terecht.

Sherlock Holmes is weer terecht.Kunst & Cultuur

Bijzonder nieuws vanuit het VRT-archief. De Nederlandse historicus Reinier Wels vond er een verloren gewaand fragment van Sherlock Holmes terug. In 1968 overtuigde de BBC de acteur Peter Cushing om nog eens in de huid van Holmes te kruipen. Dat fragment verdween. Tot nu dus.
© VRT

Sherlock Holmes duikt weer op in verloren fragment.

Het verloren fragment komt uit de reeks Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes. Daarin vertolkte Cushing de rol van privédetective. Na een lange zoektocht kwam Wels het fragment dus op het spoor. De beelden uit de film werden in het gedigitaliseerde archief van de VRT bewaard. 

“Toen we begonnen met het digitaliseren van pellicule, zeg maar de klassieke filmrol, heb ik er mee voor geijverd om dat zeker te doen met Ziet u er wat in”, vertelt Ann Coenen van het archief. “Dat was een op het eerste gezicht klein programma: een kwartiertje op vrijdagavond waarin werd vooruitgeblikt naar het aanbod van de komende week. Ziet u er wat in bevatte heel uiteenlopende fragmenten, Vlaams en internationaal, die vaak goed bewaard zijn gebleven door het feit dat het programma op pellicule werd gefilmd. Die werden onaangeroerd bijgehouden, in tegenstelling tot de duurdere banden die vaak gewist en hergebruikt werden.”

De Britten zijn sterk in het maken van steengoede televisie, maar in het bewaren ervan waren ze helaas minder.
Reinier Wels

Maar hoe komt het nu precies dat de BBC dat fragment verloor? “De Britten zijn sterk in het maken van steengoede televisie, maar in het bewaren ervan waren ze helaas minder. Begrijpelijk, beelddragers werden toen vaak gewist en opnieuw gebruikt”, zegt Wels. “Op die manier is er wel heel veel verloren gegaan waardoor tv-liefhebbers soms fanatiek op zoek zijn naar verloren gewaande fragmenten.”

Reinier Wels bracht de Britse organisatie Kaleidoscope op de hoogte van de vondst. Die waren op z’n zachtst gezegd dolgelukkig. “Jullie archief is een ware schatkamer”, klinkt het. En dat net op tijd voor internationale Sherlock Holmes-dag op 22 mei.

Meer weten over Sherlock Holmes? Beluister hier de reeks op Klara met Jean Paul van Bendeghem en Vitalski. 

Bekijk hier de beelden zoals ze in het VRT-archief bewaard werden.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.