Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Shortlist Libris Geschiedenisprijs 2020 bekend

Shortlist Libris Geschiedenisprijs 2020 bekend Kunst & Cultuur

De shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 is bekend. Die prijs bekroont historische boeken die erin slagen een algemeen publiek aan te spreken. Op de shortlist staan vijf titels.
Logo van de Libris Geschiedenis Prijs

Eind oktober kennen we de winnaar.

De vijf titels werden geselecteerd uit meer dan driehonderd werken. Bij de selectie houdt de jury rekening met drie criteria: oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. Op libris.nl vind je de vijf titels.

‘Liever dier dan mens’ van Pieter van Os vertelt het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een joods meisje dat terechtkomt in een familie van fanatieke nazi’s die haar als hun eigen dochter zien. Het boek is een reflectie op de terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard. Die thematiek is ook vandaag actueel. Met dit boek won van Os eerder dit jaar De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Nu maakt hij ook kans op de Libris Geschiedenis Prijs 2020. 

Eva Vriend haalt de shortlist met haar boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’. Centraal staat het verhaal van de Zuiderzee en haar bewoners van wie het leven ingrijpend veranderde na de sluiting van de Afsluitdijk in 1932. De Zuiderzee werd geschiedenis. In de plaats ontstond het IJsselmeer met zoet water wat een grote impact had op de visserij. In 2013 werd Vriend al eerder genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs met haar werk ‘het nieuwe land’. Nu maakt ze dus voor een tweede keer kans.

Traditiegetrouw weten we eind oktober wie zich de winnaar mag noemen. Die maand is niet toevallig, want oktober is de Nederlandse Maand van de Geschiedenis. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro gekoppeld. 

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.