Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sidi Larbi Cherkaoui maakt choreografie bij filmpje tegen huiselijk geweld

Sidi Larbi Cherkaoui maakt choreografie bij filmpje tegen huiselijk geweldKunst & Cultuur

Een Britse organisatie tegen huiselijk geweld en de hulporganisatie Victim Support hebben een video gelanceerd om het probleem van huiselijk geweld onder de aandacht te brengen. De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui kreeg de vraag om een choreografie te creëren op muziek van Ellie Goulding.
Foto van Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui. Foto (c) Mirjam Devriendt

 
Uit cijfers blijkt dat slachtoffers van huiselijk geweld gemiddeld ruim dan twee jaar wachten om professionele hulp te zoeken. Het Britse National Centre for Domestic Violence en Victim Support wilden met de video en de hashtag #breaktheroutine de slachtoffers duidelijk maken dat een uitweg uit de situatie mogelijk is.
 
In de video staan de dansbewegingen voor de ellende van de mishandeling in een relatie. We zien hoe de vrouw gevangen is - ze voelt dat ze niet kan ontsnappen. De dansers Jennifer White en Jason Kittelberger imiteren de fysieke handelingen van huiselijk geweld in een leegstaand huis. Op het einde van de video wordt de man tegengehouden door een een onzichtbare hindernis en hoewel het niet het einde van haar strijd is, weet de vrouw dat ze veilig is.
 
De video werd geregisseerd door de Israëlische regisseur Noam Murro. White en Kittelberger die in het dagelijkse leven ook een koppel vormen, maken deel uit van Eastman, het gezelschap van Cherkaoui.
 
"Met de Eastman-dansers Jason en Jennifer, en Noams visie op vlak van regie, zocht ik een manier om de strijd van huiselijk geweld in beeld te brengen via dans en beweging," aldus Sidi Larbi Cherkaoui. "Het is voor mij belangrijk om deze organisaties te steunen, die huiselijk geweld proberen te stoppen door slachtoffers onmiddellijke uitwegen te bieden die hen veilig stellen."
 
De dans werd vorige week woensdag live opgevoerd in Londen. De video kunt u hieronder bekijken.
 
Bron: deredactie.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.