Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Siface - L’Amor castrato - Filippo Mineccia - Nereydas

Siface - L’Amor castrato - Filippo Mineccia - NereydasKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Filippo Mineccia (contratenor) Nereydas o.l.v. Javier Ulises Illan. Label: Glossa GCD 923514.
Hoes van de cd Siface met contratenor Filippo Mineccia

Siface met de Florentijnse contratenor Filippo Mineccia

Programma: Aria's en ouvertures uit werk van Alessandro Stradella, Carlo Pallavicino, Bernardo Pasquini, Francesco Cavalli, Pietro Simone Agostini, Carlo Ambrogio Lonati, Giovanni Battista Bassani, Antonio Giannettini en Henry Purcell.

Contratenor Filippo Mineccia is een Florentijn, hij zingt met zowat alle gerenommeerde orkesten gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

Voor zijn project rond Siface werkte hij samen met het Spaanse barokorkest Nereydas o.l.v. Javier Ulises Illan. Hij verzamelde repertoire dat door deze vermaarde 17e-eeuwse castraat, Siface, werd gezongen in Rome, voorts aan het hof van Francesco II d’Este in Modena en ook in een heel wat burgerlijke theaters overal in Italië. Dit vroegbarokke repertoire met namen zoals Bernardo Pasquini of Carlo Pallavicino, is veel minder bekend dan de latere 18e-eeuwse virtuoze aria’s voor castraten zoals Farinelli.

Siface was beroemd om zijn mooie altstem, en vooral zijn heerlijke messa di voce: d.i. het aanhouden van een toon met aanzwellende en afnemende geluidssterkte. Ook Filippo Mineccia heeft zo’n mooie altstem en betovert met een enorm palet aan dynamische schakeringen (zijn pianissimo’s zijn om van te smullen) en zijn tekstexpressie is ongemeen boeiend. Bovendien heeft hij een soort opera-pasticcio gemaakt van deze CD waarin Siface a.h.w. zelf zijn bijzondere levensverhaal vertelt in een opeenvolging van zeer diverse emoties.

Siface kwam jammerlijk aan zijn einde: hij werd omgebracht door huurmoordenaars omdat hij een relatie had met een adellijke weduwe aan het hof in Modena. Vandaar ook de titel van deze CD: “l’amor castrato”, de gefnuikte liefde als het ware. Op de hoes prijkt een met een zwaard doorboord hart.

Dit is een CD-project dat met veel zorg en liefde is gemaakt. Heel aangenaam bij de beluistering is de afwisseling tussen orkestrale en vocale fragmenten.

Warm aanbevolen.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel