Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Simon Rattle verruilt Londen voor München

Simon Rattle verruilt Londen voor MünchenKlassieke muziek

De Britse topdirigent Sir Simon Rattle verlaat het London Symphony Orchestra en keert terug naar Duitsland. Daar gaat hij vanaf 2023 gaat hij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks leiden.
© Simon van Boxtel

Sir Simon Rattle

Niet alleen in het voetbal kan een transfer gevoelig liggen, ook in de klassieke muziek. De Britse topdirigent Sir Simon Rattle ruilt het London Symphony Orchestra voor het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Hij wordt vanaf 2023 chef-dirigent in München en dit voor vijf jaar. Hij is daarmee de opvolger van Mariss Jansons die in 2019 overleed.

Rattles vertrek ligt dus heel gevoelig. BBC spreekt zelfs van een ‘significant loss’. Rattle was ook het gezicht van de nieuwe en nog te bouwen concertzaal in Londen. The Centre for Music is begroot op 320 miljoen euro en wordt betaald met donaties. Het project vordert moeizaam. Volgens de Britse krant The Times is de verminderde kans op de nieuwe zaal een van de hoofdredenen van het vertrek.

Rattle was van 2002 tot 2018 chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks is trouwens de grote uitdager van de Berliner.

Rattle woont in Berlijn, samen met zijn vrouw sopraan Magdalena Kozena en hun kinderen. Een betere work-privacybalans is naar eigen zeggen de belangrijkste reden voor zijn vertrek naar München.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.