Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Simon Schama - Het gezicht van een wereldrijk

Simon Schama - Het gezicht van een wereldrijkKunst & Cultuur, Boek

In zijn nieuwste boek vertelt Simon Schama de geschiedenis van het Britse Rijk via portretten. Meesterlijk, vindt VRT-journalist Flip Feyten.
Simon Schama, Het gezicht van een wereldrijk, Atlas Contact

Simon Schama, Het gezicht van een wereldrijk, Atlas Contact

Simon Schama is niet alleen een eminent historicus en kunsthistoricus - verbonden aan Columbia University in New York - maar ook een begenadigd verteller. Die combinatie van talenten leverde in het verleden succesvolle BBC-reeksen op als 'The Power of Art' en 'The Story of the Jews'.

Het is ook voor een BBC-reeks dat Schama zich ging verdiepen in portretkunst. Na de serie 'Face of Britain' en de gelijknamige tentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen, is er nu ook het boek 'Het gezicht van een wereldrijk, Groot-Brittannië in portretten', in het Nederlands verschenen bij Atlas Contact.

Aan de hand van iconische portretten brengt hij een kaleidoskoop van verhalen. Het levert een alternatieve kijk op de Britse geschiedenis op.

Portretten zijn voor machthebbers een geliefd medium om hun belang tentoon te spreiden. Dat het wel eens anders kan uitdraaien, bewijst Schama's relaas over het portret van Winston Churchill dat het Britse parlement bestelde naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag. Ondanks verwoede pogingen van Churchill om het beeld te beïnvloeden, was hij op werk te zien als een oude man die niet meer geschikt was voor zijn functie.

En zo hangt Schama tal van anekdotes op, over de minnaressen van de Amerikaanse president Thomas Jefferson of de Engelse koning George IV. Over hoe Van Dyck een Venetiaanse edeldame afbeelde door afgietsels van haar dode lichaam te bestuderen. Bij momenten krijgt Schama de allures van een roddeltante, zij het eentje die ontzettend historisch beslagen is.

Dit boek leert je iconische foto's en schilderijen kennen, maar ook de verhalen die erachter schuilen en de historische context waarin ze tot stand kwamen. Bovenal is het een blik in de spiegel, en een reflectie over wat ons zo fascineert in gezichten.

Beluister hieronder het verslag van VRT-journalist Flip Feyten in Pompidou.

Simon Schama

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram