Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Simon Stevin, de Leonardo da Vinci van de Lage Landen?

Simon Stevin, de Leonardo da Vinci van de Lage Landen?Blijf verwonderd!

Dit jaar is het precies 4 eeuwen geleden dat de Brugse wetenschapper Simon Stevin overleed. Hij was revolutionair in fysica, architectuur, wiskunde en in de taalkunde. Dat wordt in de West-Vlaamse hoofdstad uitgebreid herdacht met een boek en een expo in het stadsarchief. Lieven Scheire, komiek én wetenschapper, ging kijken.

Standbeeld van Simon Stevin in Brugge

Brugge viert een feestje want het is 400 jaar geleden dat de Brugse wetenschapper Simon Stevin stierf. Geen bekende naam misschien maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Zonder Stevin zou er geen beroepsleger zijn, leerde u geen breuken maken op school en zou Nederland nu onder water staan. Met andere woorden, zijn daden benne groot.

Simon Stevin werd geboren in Brugge waar hij een carrière begon als boekhouder. Door zijn wiskundige talent en zijn protestantse achtergrond week hij al snel uit naar Nederland om te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Daar leerde hij Prins Maurits van Oranje kennen die hem benoemde tot zijn persoonlijke raadsman.

Stevin is vooral bekend als uitvinder van de poldermolen en de zeilwagen. Ook was hij een van de eerste wetenschappers die onderzoek publiceerde in het 'Nederduyts'. Hij vond dat technologie ook toegankelijk te moest zijn voor leken en verzon daarom zelf nieuwe woorden zoals 'evenaar', 'scheikunde' en wiskunde'.

Om te laten zien wat Stevins ontdekkingen betekenen voor ons dagelijks leven wijdt Stadsarchief Brugge een tentoonstelling aan de Brugse wetenschapper. Natuurkundige en komiek Lieven Scheire ging kijken.

De tentoonstelling loopt nog tot 29 november en is gratis te bezoeken. Reserveren wordt wel aangeraden.

Lieven Scheire over Simon Stevin

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.