Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sisterhood centraal in ‘Rocks’

Sisterhood centraal in ‘Rocks’ Kunst & Cultuur

'Rocks' is een sociaal-realistische film van Sarah Gavron, ook wel de vrouwelijke Ken Loach genoemd door de maatschappelijke thema’s in haar werken. Typisch voor Gavron is de sterke focus op vrouwelijke personages, dit keer een groep 15-jarige vriendinnen. Het levert een verfrissende, bruisende en ook eerlijke film op, aldus filmkenner Lieven Trio.
Foto van de groep vriendinnen die centraal staat in de film.

Trio: 'Ondanks de thematiek is het een overwegend positieve film.'

Centraal in de film staan Shola, bijgenaamd Rocks, en haar vriendinnen. Toen Rocks vier was, kwam haar vader te overlijden. Elf jaar later verlaat hun moeder Rocks en haar broertje en staan ze er alleen voor. Of toch niet helemaal. Rocks heeft de onvoorwaardelijke steun van haar vriendinnen.

De jonge ongetrainde actrices in de film zijn in Oost-Londen van de schoolbanken geplukt. In een reeks workshops leerden ze elkaar beter kennen, smeedden ze vriendschapsbanden en werden ze actief betrokken in het schrijfproces. Zo mochten ze hun personages naar hun eigen hand zetten en aanvullen met eigen ervaringen. Die grote inspraak zorgt voor een spontane en verfrissende vibe. Trio: ‘De meeste scènes voelden bijna alsof ze uit een documentaire zouden komen. Dus echt zonder een uitgeschreven scenario. Dat was er natuurlijk wel, maar ‘t is dan heel vrij ingevuld eigenlijk.’

Het is een bijzondere film volgens Trio. Ondanks de serieuze thematiek, hangt een overwegend positieve sfeer over het werk. De problemen van Shola en haar broer worden zeker niet geminimaliseerd, maar de focus ligt heel sterk op de vriendinnen die op elkaar kunnen rekenen. Trio: ‘Heel mooi om te zien.’

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Trio over 'Rocks'.

Lieven Trio over 'Rocks'

Bekijk hieronder de trailer van 'Rocks'.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.