Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Socioloog Zygmunt Bauman overleden

Socioloog Zygmunt Bauman overledenBlijf verwonderd!

Gisteren is de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman overleden.
Afbeelding van Zygmunt Bauman

Zygmunt Bauman

Bauman werd in 1925 geboren in een joods gezin in Polen. Tijdens de oorlog vluchtte hij naar de Sovjet-Unie. Na zijn terugkeer gaf hij les aan de universiteit van Warschau tot hij na een nieuwe antisemitische golf definitief vertrok. Sinds de jaren 70 woonde hij in Groot-Brittannië.

Bauman schreef over globalisering, de Holocaust en het postmodernisme.

In de jaren ’90 introduceerde hij de term ‘Liquid Modernity’, vrij vertaald als een ‘vloeibaar modern leven’. Hij omschreef de huidige tijd als een tijd waarin zekerheden hun betekenis hebben verloren en de bekende referentiekaders verdwijnen. Een tijd zonder permanente afspraken waarin elk verbond losjes wordt aangegaan zodat het ook weer snel opgezegd kan worden. In zijn boek ‘Liquid Fear’ laat hij zien dat we niet zozeer bang zijn voor een concrete dreiging maar juist voor gevaar dat altijd en op elk moment kan toeslaan. Hij vergeleek het zelf graag met het lopen door een mijnenveld: je bent je ervan bewust dat het vol explosieven ligt maar je weet niet waar en wanneer deze afgaan. Deze theorie paste hij ook toe op het debat rond de vluchtelingencrisis. Volgens Bauman herinnert de komst van vluchtelingen uit Syrië en Libië ons aan onze eigen kwetsbaarheid.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek, samen met Cara of Sieglinde, wat Klara vandaag voor u in petto heeft. 

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: espresso@klara.be