Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sol LeWitt: de godfather van de conceptuele kunst

Sol LeWitt: de godfather van de conceptuele kunstKunst & Cultuur, Expo

Photo Courtesy Galleria Massimo Minini © Estate of Sol LeWitt, 2021

Sol LeWitt, Wall Drawing #528G, 1987

Wie?

De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007) was de grondlegger van de conceptuele kunst. Met zijn manifest 'Sentences on conceptual art' schreef hij in 1968 een programma neer voor een nieuwe vorm van kunst. Het achterliggende idee is belangrijker dan het fysieke kunstwerk, en dat idee hoeft niet per se door de kunstenaar zelf te worden uitgevoerd. 

Wat?

De tentoonstelling in Brussel focust op twee minder bekende aspecten in de carrière van Sol LeWitt. Enerzijds de invloed van zijn Joodse wortels op zijn werk. Anderzijds zijn band met België. Zo werkte hij nauw samen met de Luikse architect Charles Vandenhove en had hij goede relaties met Belgische galeries en verzamelaars.

Waarom moet u dit zien?

De wat afgeleefde ruimtes van het Joods Museum lichten op door de muurschilderingen en sculpturen van LeWitt. Ook al is de tentoonstelling zeer documentair en een tikje academisch, het biedt ook heel wat visueel genot. 'Absoluut de moeite', aldus Jeroen Laureyns in Pompidou.

Praktisch?

Sol LeWitt. Wall drawings, works on paper, structures (1968-2002) loopt tot en met 1 mei 2022 in het Joods Museum van België in Brussel.

Beluister hier de bijdrage van Jeroen Laureyns in Pompidou over de tentoonstelling.

Jeroen Laureyns over Sol LeWitt