Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Solist/ensemble van het jaar 2016

Solist/ensemble van het jaar 2016 Klassieke muziek

De Klara Muziekprijs 2016 voor beste Solist of Ensemble gaat naar Oxalys. Voor het voortdurend leveren van kwaliteitsvolle concerten en opnames, met zorg en cultuurhistorisch inzicht samengesteld.
Oxalys groepsportret

Oxalys

Het kamermuziekensemble Oxalys werd in 1993 rond het conservatorium van Brussel opgericht. Het start vanuit de vaste kern van strijkkwintet, fluit en harp. Het ensemble richt zich echter niet op een vast repertoire en verrijkt zichzelf door het aangaan van verscheidene uitdagende projecten waarbij deze bezetting dikwijls wordt uitgebreid. Elk project start vanuit een gedegen cultuurhistorische research.

Het repertoire van Oxalys is een getuigenis van de culturele geschiedenis van Europa en belicht de linken en contradicties die de naties en eeuwen sinds de Verlichting hebben doorkruist. De focus ligt op de muziek op de Belle Epoque (1870-1930), van waaruit Oxalys zowel terug als vooruit blikt . Van Haydn en Mozart tot het creëren van hedendaagse muziek. Ook de vocale kamermuziek van rond de eeuwwisseling ligt Oxalys goed en wordt gebracht met excellente solisten als Laure Decampe, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel, Nikolay Borchev, Christoph Pregardien en Claire Lefiliâtre. De muziek van hun nu al 14 cd’s wordt op Klara vaak geprogrammeerd.

Hun laatste album verscheen in 2016 met Kamermuziek van Joseph Jongen. Er komt een vervolg in 2017.

www.oxalys.be

Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.

Klara in deSingel (17 - 20 uur)

Op zaterdag 27 januari 2018 palmt Klara voor het zevende jaar op rij deSingel in. Live muziek weerklinkt dan een dag lang in alle zalen, studio’s en gangen. Met - zoals gebruikelijk voor Klara - klassieke muziek in al haar verschijningsvormen. Van barok tot hedendaags, van jazz tot wereldmuziek, van muziektheater tot debat.