Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Spartacus - een intense krachttoer

Spartacus - een intense krachttoerKlassieke muziek

Van 27 februari tot en met 5 februari voert Ballet Vlaanderen Spartacus op, in een choreografie van Joeri Grigorovitsj en met muziek van Aram Katchaturian. Hoofdrolspeler Wim Vanlessen blikt vooruit.
Spartacus - Ballet Vlaanderen

Spartacus - Ballet Vlaanderen

Ongetwijfeld herinneren veel mensen zich nog de legendarische film Spartacus van Stanley Kubrick uit 1960. Zes jaar eerder, in 1954, componeerde Aram Katchaturian een ballet rond het verhaal van de opstandige slaaf. Het revolutionaire streven naar vrijheid van de slaaf en zijn getrouwen paste perfect in de retoriek van het Sovjetregime, en dus organiseerde het Bolsjoitheater in 1968 een productie van dit ballet ter ere van de 50ste verjaardag van de Oktoberrevolutie. Joeri Grigorovitsj werkte de choreografie uit, en legde vooral de nadruk op de strijd tussen de twee aan elkaar gewaagde helden: Spartacus en Crassus.

Grigorovitsj is begin januari 90 geworden, en daarom brengt Ballet Vlaanderen zijn Spartacus op de planken. Wim Vanlessen vertolkt de titelrol... althans dat was de bedoeling. Na de maanden van intensief trainen liep hij een kleine blessure op en dus vervangt Ivan Vasiliev hem voor de eerste paar voorstellingen. 

Vanlessen vertelde in Espresso over de productie en over de lange, intense weg die hij aflegde voor deze rol.

Spartacus loopt van 27 januari tot en met 5 februari in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Info en tickets vind je hier.

Wim Vanlessen over Spartacus

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.