Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Spelen voor het grote publiek tijdens Toneelscholenfestival

Spelen voor het grote publiek tijdens ToneelscholenfestivalKunst & Cultuur

Vanavond start in Antwerpen het Toneelscholenfestival. Nog tot 28 augustus laten afstuderende theatermakers er hun masterproef zien. Het theaterstuk waar ze vier jaar lang naartoe gewerkt hebben, hun visitekaartje voor de buitenwereld. Want zo schrijven ze in hun open brief: "Er is genoeg tijd geweest om alleen te zijn dit jaar. Het moment is gekomen om naast elkaar te staan. Om opnieuw samen te spelen. Om het afstuderend jong werk de plek te geven die het verdient."
© Alexander Deprez

Ook Ferre Vuye en Stan Martens tonen hun masterproef 'Prelude in de sneeuw' op het Toneelscholenfestival.

Heel hun opleiding werkten de theaterstudenten toe naar hun masterproef. Sowieso spannend, maar voor deze lichting 2021 strooide corona roet in het eten. "Onze voorstellingen dreigen te veranderen in ghost performances. Ze zijn gedoemd tot interne toonmomenten voor beperkt publiek. Ook wij horen: “Er is nog zoveel ongetoond werk, komend seizoen wordt krap!” Ook wij zien de groeiende berg aan ongespeelde stukken waartegen onze masterproeven klein afsteken."

Net daarom besloten de studenten om het Toneelscholenfestival te organiseren, zodat ze eindelijk hun afstudeervoorstelling kunnen laten zien aan het grote publiek. "Een ontmoetingsfeest tussen makers, spelers, producenten, techniekers, instituten, toeschouwers..."

Twee van hen zijn Ferre Vuye en Stan Martens, allebei net afgestudeerd aan KASK Gent. Hun voorstelling heet 'Prelude in de sneeuw'. Onze reporter Katoo De Langhe ging langs tijdens één van hun laatste repetities en sprak met hen over de schrik en vreugde van het afstuderen. Vol vooruit en af en toe een vleugje Nelly Furtado!

Toneelscholenfestival: Ferre Vuye en Stan Martens

Alle info over Toneelscholenfestival vind je op www.toneelscholenfestival.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.