Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sander De Keere's favoriet tijdens het Klarafestival 2020

Sander De Keere's favoriet tijdens het Klarafestival 2020Klassieke muziek

Nog twee weken! Dan gaat het Klarafestival van start! Sander De Keere kijkt het meest uit naar de negende symfonie van Mahler gespeeld door het Philharmonia orchestra onder leiding van Esa-Pekka Salonen. Op 25 maart spelen ze in BOZAR.

Mahler 9 op zijn 25 maart in BOZAR

Collega-muzikanten van Mahler zagen in hem drie verschijningen: een heilige, een martelaar en een profeet. “Ik snap die associaties wel’, zegt De Keere. “Mahler is heilig, omdat hij met zijn symfonieën soms een soort van bovenmenselijke emotionele en spirituele wereld oproept. De martelaar verwijst dan weer naar zijn frustraties die hij kwijt kon in zijn muziek. Dat gaat dan zowel over muzikale frustraties (wat moet muziek zijn?) als biografische frustraties (overlijden van zijn kind of de ontrouw van zijn vrouw). In Mahler schuilt ook een profeet, want hij componeerde voor een publiek dat nog niet klaar was voor zijn muziek. Als dirigent stond iedereen in Wenen te springen voor hem. Maar zijn composities kon het publiek niet appreciëren. Hij kreeg veel kritiek.”

Mahlers negende en laatste symfonie is legendarisch. Een afscheid van zijn leven en van muzikale regels.
Sander De Keere

Laatste symfonie

“Zijn negende symfonie is iets mythisch en symbolisch”, vertelt De Keere. “Hij is nog wel begonnen aan zijn tiende symfonie, maar die heeft hij niet kunnen afwerken. Zoals bij Beethoven zit er ook in zijn laatste werk veel verandering. Het begin is bijvoorbeeld heel atypisch en onregelmatig. Er wordt soms gezegd dat die onregelmatigheid verwijst naar zijn hartslag, want hij had een hartziekte. Maar het is vooral een onregelmatigheid in zijn zoektocht naar de betekenis van muziek.”

'Mahler 9' speelt op 25 maart in BOZAR. Tickets & info vindt u op de website van het Klarafestival.

Sander De Keere over Mahler 9

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.