Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
START TO STRAVINSKY: ontdek Igor Stravinsky met Sander De Keere

START TO STRAVINSKY: ontdek Igor Stravinsky met Sander De Keere

50 jaar geleden overleed een van de belangrijkste componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky. Maar wie is Stravinsky? Ontdek het samen met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe videoreeks 'Start to Stravinsky'. Met elke week van april een nieuwe video.

Maak kennis met Igor Stravinsky in de nieuwe videoreeks 'Start to Stravinsky', met elke week van april een nieuwe video.

De Russische componist Igor Stravinsky (1882-1971) groeide op in Sint-Petersburg waar hij tijdens zijn rechtenstudies in contact kwam met de zoon van Nikolai Rimsky-Korsakov. Deze belangrijke Russische componist van het Machtige Hoopje - een groep Russische autodidactische componsiten die zich wilden loskoppelen van de conservatoria en van de Westerse modellen - was voor Stravinsky een tweede vader. Dankzij de Avonden van Hedendaagse Muziek kon de jonge Stravinsky in Sint-Petersburg zijn eerste composities laten horen, met de steun van de kunstenaar, collectioneur en manager Sergei Diaghilev. Via Diaghilev kreeg Stravinsky zijn eerste grote opdracht: balletmuziek componeren voor het rondreizend Russisch balletgezelschap Les Ballets Russes. De grote vuurdoop kwam er in 1910 met het ballet De Vuurvogel. Het grote succes zette de 28-jarige Stravinsky volgens Diaghilev "in de vooravond van zijn beroemdheid". Niet veel later volgden nieuwe opdrachten, voor Petrushka (1911) en Le Sacre du Printemps (1913).

De muziek van Stravinsky was een uiting van wat je zag in de moderne kunst aan het begin van de 20ste eeuw (kubisme, dadaïsme, constructivisme, pointillisme, impressionisme, expressionisme, symbolisme... ). Stravinsky maakte komaf met de regels van de kunst en doorbrak de muzikale verwachtingen. Verschillende muzikale ideeën plaatste hij als een collage naast elkaar, eigenzinnig en vernieuwend. Igor Stravinsky was de Picasso was van de klassieke muziek. Net zoals Picasso gaf hij een andere kijk op de werkelijkheid. 

Klara-presentator Sander De Keere vertelt in deze video waarom de gelijkenis tussen Stravinsky en Picasso zo treffend is. 

Portret van Igor Stravinsky door Pablo PicassoPablo Picassp
Portret van Igor Stravinsky door Pablo Picasso (1920)