Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
START TO STRAVINSKY: ontdek Igor Stravinsky met Sander De Keere

START TO STRAVINSKY: ontdek Igor Stravinsky met Sander De Keere Klassieke muziek

50 jaar geleden overleed een van de belangrijkste componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky. Maar wie is Stravinsky? Ontdek het samen met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe videoreeks 'Start to Stravinsky'. Met elke week van april een nieuwe video.
Start to Stravinsky

Igor Stravinsky: de Picasso van de klassieke muziek

Maak kennis met Igor Stravinsky in de nieuwe videoreeks 'Start to Stravinsky', met elke week van april een nieuwe video.

De Russische componist Igor Stravinsky (1882-1971) groeide op in Sint-Petersburg waar hij tijdens zijn rechtenstudies in contact kwam met de zoon van Nikolai Rimsky-Korsakov. Deze belangrijke Russische componist van het Machtige Hoopje - een groep Russische autodidactische componsiten die zich wilden loskoppelen van de conservatoria en van de Westerse modellen - was voor Stravinsky een tweede vader. Dankzij de Avonden van Hedendaagse Muziek kon de jonge Stravinsky in Sint-Petersburg zijn eerste composities laten horen, met de steun van de kunstenaar, collectioneur en manager Sergei Diaghilev. Via Diaghilev kreeg Stravinsky zijn eerste grote opdracht: balletmuziek componeren voor het rondreizend Russisch balletgezelschap Les Ballets Russes. De grote vuurdoop kwam er in 1910 met het ballet De Vuurvogel. Het grote succes zette de 28-jarige Stravinsky volgens Diaghilev "in de vooravond van zijn beroemdheid". Niet veel later volgden nieuwe opdrachten, voor Petrushka (1911) en Le Sacre du Printemps (1913).

De muziek van Stravinsky was een uiting van wat je zag in de moderne kunst aan het begin van de 20ste eeuw (kubisme, dadaïsme, constructivisme, pointillisme, impressionisme, expressionisme, symbolisme... ). Stravinsky maakte komaf met de regels van de kunst en doorbrak de muzikale verwachtingen. Verschillende muzikale ideeën plaatste hij als een collage naast elkaar, eigenzinnig en vernieuwend. Igor Stravinsky was de Picasso was van de klassieke muziek. Net zoals Picasso gaf hij een andere kijk op de werkelijkheid. 

Klara-presentator Sander De Keere vertelt in deze video waarom de gelijkenis tussen Stravinsky en Picasso zo treffend is. 

Portret van Igor Stravinsky door Pablo PicassoPablo Picassp
Portret van Igor Stravinsky door Pablo Picasso (1920)

Klara Staat Op

Klara Staat Op met Katleen Van Bavel

Met rustige tred presenteert Katleen de beste muziek bij je ochtendrituelen: een mix van klassieke muziek, oude en nieuwe opnames, opgefrist met andere kleuren en pigment. Elke week dringt ze binnen in de muzikale ziel van een muzikant.

Samenstelling: Katleen Van Bavel
Presentatie: Katleen Van Bavel

 

Klara Staat Op met Sander De Keere

In een ietwat hogere versnelling serveert Sander een soundtrack bij je ontbijt met nieuwe en tijdloze platen; met muzikale weetjes en ontdekkingen. Met welke klassieke muziek begin je welgezind aan je zondag? Wat is jouw ideale ontbijtplaat?

Samenstelling: Sander De Keere
Presentatie: Sander De Keere

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via info@klara.be.

Elke zaterdag en zondag van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.